OBAMA JOŠ NIJE DONIO ODLUKU

Cameron odustao od hitnog napada na Siriju

29.08.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron se naglo povukao i složio se da savezničku vojnu akciju u Siriji treba odgoditi zbog sve većeg nezadovoljstva kojem je izložen, piše Telegraph

Cameron je izjavio da će pričekati izvještaj inspektora Ujedinjenih naroda o tome tko je koristio kemijsko oružje prije nego bude zatražio od Parlamenta 'izravno britansko sudjelovanje' u intervenciji u Siriji.
Iz Downing Streeta su poručili da su odlučili pričekati UN zbog 'duboke zabrinutosti' koja u zemlji vlada zbog učešća u ratu i Iraku.

Cameronov naum da se u Britanskom parlamentu hitno glasuje o sudjelovanju u intervenciji u Siriji onemogućili su oporbeni Laburisti. Da bi Velika Britanija krenula u rat, bit će potrebno novo glasovanje u Parlamentu, koje se očekuje tek idućeg tjedna. Nakon neuspjeha na domaćem terenu Cameron je telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel s kojom se složio da je napad kemijskim oružjem koji se dogodio prošlog tjedna u predgrađu Damaska dovoljno dokazan.

U priopćenju koje je poslala njemačka vlada ističe se da se 'sirijski režim Bašara al-Asada ne smije nadati da može nastaviti ratovanje koje krši međunarodno pravo'.
Četiri tjedna pred izbore na kojima se nada osvojiti treći mandat Angela Merkel ne želi Njemačku direktno uključiti u vojnu akciju kojoj se protivi većina njemačkih birača, tako da je njena podrška samo verbalna.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da još nije donio odluku o vojnom napadu na Siriju, ali je rekao da bi cilj ograničene akcije bio spriječiti buduću upotrebu kemijskog oružja.

Obama je u intervjuu za PBS rekao da američki dužnosnici vjeruju da je sirijska vlada odgovorna za napad kemijskim oružjem u predgrađima Damaska gdje je poginulo nekoliko stotina ljudi, prenio je Reuters.

Američki predsjednik ne vjeruje da sirijska opozicija raspolaže kemijskim oružjem koje bi se moglo upotrijebiti u tom obimu.