vremenska prognoza

Čeka nas sunčan i vruć vikend, no kišnih iznenađenja će ipak biti

08.06.2024 u 07:04

Bionic
Reading

I sljedećih dana lokalni pljuskovi s grmljavinom, češći, gdjekad i izraženiji početkom manjeg toplog novog tjedna. No, za vikend većinom vruće i sparno, uz južinu.

U subotu prijepodne na istoku Hrvatske pretežno sunčano. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka lokalno je moguć poneki pljusak, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Bit će vruće, uz temperaturu između 30 i 32 °C.

Vrlo toplo, ponegdje vruće i sparno bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon pretežno sunčanog prijepodnevna, poslijepodne i prema večeri jači razvoj oblaka uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno moguće izraženije.

Pljuskovi su poslijepodne mogući i u Gorskoj Hrvatskoj, osobito Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Istre, a prijepodne će biti sunčanije. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz umjeren dnevni razvoj oblaka i uglavnom slab vjetar s mora. Najviša temperatura zraka između 25 i 30 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano uz ponegdje umjeren razvoj oblaka, te vrlo toplo i vruće. Vjetar slab, uglavnom jugozapadni i sjeverozapadni.

Podjednak vjetar i na jugu Hrvatske, te more mirno ili malo valovito, temperature uglavnom 22, 23 °C. Prevladavat će sunčano, uz mjestimice toplo jutro, a danju vrlo toplo i vruće.

  • +12
Građani uživaju u sunčanom Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Opet promjenjivije

U nedjelju djelomice sunčano, pa i sunčanije, uz povremeno umjeren jugozapadnjak, te još malo toplije, pa će gotovo posvuda biti vruće. Od ponedjeljka nestabilnije uz česte pljuskove i grmljavinu, moguće izraženije, a u utorak malo manje toplo.

Na Jadranu lokalni pljuskovi od ponedjeljka česti na sjevernom dijelu, dok su drugdje manje vjerojatni. U nedjelju uz razvoj oblaka uglavnom suho, često i vruće. Puhat će povremeno umjereno jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak, prema otvorenome i sjeverozapadni vjetar, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.