NEMA ANALIZE TLA

Četiri dana od požara kod Zaprešića mještani strahuju od trovanja: 'Ne znam smijem li brati luk'

23.06.2024 u 21:15

Bionic
Reading

U postrojenju za sortiranje plastike tvrtke Eko-flor u Zaprešiću u četvrtak je došlo do velikog požara. Susjedi koji žive u neposrednoj blizini su zabrinuti jer ne znaju je li sigurno konzumirati voće i povrće iz vrtova. Analize zraka, vode i otpada su naručene, ali ne i tla.

'Ne znam smijem li uopće brati luk, a niti hoću li smjeti raditi pekmez od šljiva', govori Silvana, prva susjeda koja živi svega pedesetak metara od požarišta na kojem su gorjele goleme količine plastike za RTL. Sigurnost hrane iz njenog vrta nitko nije ispitao. Je li opasno konzumirati rajčice, krastavce i luk, Silvana još ne zna i zbog toga je jako bijesna.

Čestice su nakon požara, kaže, dugo lebdjele u zraku pa se boji da je hrana kancerogena. Miris paleži se još uvijek osjeća.

  • +3
Unutar tvrtke Eko Flor i drugog dana je gorjelo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Toksikolog Zdravko Lovrić objašnjava da ako je gorjela samo PET ambalaža to i nije toliki problem, ali izgaranjem PVC-a ispuštaju se dioksini i furani vrlo štetni za ljudsko zdravlje.

'Radi se o česticama koje se talože na tlo i onda bi mogle zapravo onečistiti to cijelo tlo i to može dugotrajno onečišćeno pa je svaka buduća berba može u sebi sadržavati takve spojeve', kaže Lovrić koji ne preporučuje jedenje voća i povrća dok se ne napravi analiza.

sve osim nogometa

Učitavanje...