pristižu sa svih strana

Četiri ponude pristigle za izgradnju bjelovarskih toplica: 'Bit će najmodernije u Hrvatskoj'

26.08.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Na međunarodni javni natječaj za izgradnju toplica u prigradskom naselju Veliko Korenovo, procijenjene vrijednosti 35,1 milijun eura bez PDV-a, pristigle su četiri ponude i to iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, istaknuo je u ponedjeljak bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na tiskovnoj konferenciji

Pristigle ponude su se kretale u rasponu od 40,9 do 57,8 milijuna eura, no najniža cijena ne predstavlja garanciju dobivanja posla, jer će se u obzir uzimati i drugi kriteriji poput garancijskog roka.

'Očekivali smo više ponuda, budući da je od četiri pristigle samo jedna iz Hrvatske, a preostale tri iz inozemstva. Zadovoljni smo ponuđenim iznosima koje su, ako ne računamo najvišu ponudu, u rasponu od oko milijun eura. S obzirom da su u natječaj uvrštene cijene materijala i rada s početka prošle godine, očekivali smo da će ponude biti nešto više od planiranih', istaknuo je Hrebak. Nakon otvaranja ponuda slijedi evaluacijski period od oko dva mjeseca, a potom i odabir izvođača te početak radova, koji se očekuje u studenome.

Prema riječima Zvonimira Žareca, direktora tvrtke u gradskom vlasništvu Terme Bjelovar, koja je investitor ovog projekta, radovi bi trebali trajati 15 mjeseci, a čitav projekt trebao bi biti dovršen do lipnja 2026. godine.

Izgradnja toplica najveći je financijski projekt u povijesti Bjelovara, a realizaciji će uvelike pomoći i 17,1 milijun eura bespovratnih sredstava Ministarstva turizma. Bazenski kompleks, čija bi izgradnja trebala trajati oko dvije godine, sastojat će se od šest bazena, wellness zone, restorana, igrališta i drugih rekreacijskih sadržaja, s planiranim otvaranjem 47 radnih mjesta. Ono što će bjelovarske toplice razlikovati od drugih u Hrvatskoj, a i regiji, jest postajanje velikog olimpijskog bazena koji ispunjava uvjete za međunarodna natjecanja te veliki udio obnovljivih izvora energije.

'Bjelovarske toplice bit će najmodernije toplice u Hrvatskoj i bit će jedinstvene po tomu što će proizvoditi više energije nego što će je trošiti', zaključio je Žarec.