kraj toplinskog vala

Cijela Hrvatska u narančastom: budite spremni na jače grmljavinsko nevrijeme

19.08.2024 u 06:24

Bionic
Reading

Nakon snažnog toplinskog vala, kojeg je obilježila dugotrajno vrlo velika opasnost na vrućinu koja može djelovati na zdravlje, za vikend je nastupila zamjetna promjena vremena. No nije neobično da se takve promjene događaju poslije blagdana Velike Gospe, navode iz DHMZ-a

Za cijelu Hrvatsku je objavljeno žuto upozorenje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno za zdravlje. IZ DHMZ-a upozoravaju na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena koje može prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, a mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Promjenjivo oblačno i nestabilno bit će vrijeme u ponedjeljak. Povremeno će padati kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu jugo, ujutro i navečer samo ponegdje i bura. Najviša dnevna temperatura većinom od 25 do 30 °C.

I u utorak će bit rromjenljivo i nestabilno. Povremeno će biti kiše, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi uz grmljavinu. Navečer smirivanje i razvedravanje. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, dok će na moru bura okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na moru između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 25 i 30 °C.