'NEPRIJATELJI RASE'

Dan sjećanja na noć kad je ubijeno 2.897 Roma u Auschwitzu

02.08.2016 u 12:17

Bionic
Reading

U znak sjećanja na 2. kolovoza 1944. kada je u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma u koncentracijskom logoru Auschwitzu, danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta

Pojam Porajmos na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu, u povodu Dana sjećanja Romsko nacionalno vijeće podsjetilo je na tragičnu sudbinu Roma u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su bili progonjeni temeljem rasnih zakona.

Datum 2. kolovoza i ove se godine obilježava u brojnim europskim zemljama. Središnja komemoracija bit će održana u koncentracijskom logoru Auschwitzu, a u Republici Hrvatskoj na groblju u Uštici koje je dio Spomen-područja Jasenovac.

'Romi s područja NDH od svibnja 1942. deportirani su teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Točan broj stradalih nikada nećemo saznati jer dio Roma po dolasku u logor nije evidentiran, nego odmah poslan u Gradinu gdje je likvidiran', podsjeća Vijeće.

Od dolaska na vlast nacisti su imali negativan stav prema Romima, a Nürnberškim zakonima iz 1935. sa Židovima su označeni kao neprijatelji rase, čime je institucionaliziran progon Roma, Židova i drugih.

Europski parlament je ovaj datum prihvatio u travnju 2015. usvojivši Rezoluciju o anticiganizmu u Europi i priznanju dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugome svjetskom ratu na razini Europske unije, a u tim je dokumentima istaknuta i potreba borbe protiv anticiganizma na svim razinama i svim sredstvima.

U Hrvatskoj je ovaj datum priznat nešto ranije, 12. prosinca 2014., kada je Hrvatski sabor, na inicijativu koju je pokrenulo Romsko nacionalno vijeće, donio Odluku o proglašenju međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, a obilježavanje ovog datuma u Hrvatskoj započelo je Romsko nacionalno vijeće kada je 2. kolovoza 2012. u suradnji s Centrom za provedbu integracije Roma u EU organiziralo prvu komemoraciju na romskom groblju u Uštici.

Izgradnja kulture sjećanja utvrđivanjem prakse obilježavanja mjesta stradanja u Hrvatskoj nastavljena je donošenjem Jasenovačke deklaracije 2013. na konferenciji o stradanju Roma organiziranoj u sklopu Predsjedanja Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma

Službeno priznanje i komemoriranje genocida nad Romima važno je kako bi se ispravila povijesna nepravda prema Romima koji su kao narod bili kolektivna žrtva genocida koji je nad njima izvršen.