SJEDNICA VLADE

Plenković: Očekujemo da Srbija nedvosmisleno osudi Šešelja i da Vijeće Europe objasni Istanbulsku konvenciju

19.04.2018 u 07:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković je prije početka sjednice Vlade u četvrtak komentirao incident koji je ratni zločinac Vojislav Šešelj napravio u Skupštini Srbije, ali i Istanbulsku konvenciju. Na sjednici je, istaknimo to, Vlada usvojila odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama

Kako i obično, Plenković se na početku osvrnuo na aktualne političke teme. Najoštrije je osudio incident osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je oskrnavio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsku delegaciju.

Plenković očekuje nedvosmislenu osudu Šešeljeva čina od Srbije. 'Nastavak dijaloga sa Srbijom očekujemo da bude u kontekstu osude Šešeljeva ponašanja', poručio je Plenković, dodavši da je otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu dokaz da Hrvatska želi dobre odnose.

Nastavit ćemo graditi dobre odnose sa susjedima, a na ovakve događaje ćemo reagirati odlučno, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković se također zahvalio glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na svemu što je napravio i istaknuo da će ga Dražen Jelenić dobro zamijeniti.

Osvrnuo se i na probleme s kojima se Vlada suočila prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije. Istaknuo je da nije dobro da Konvencija bude opterećena nekim drugim stvarima, kao što se to dogodilo u Hrvatskoj, te je postala meta paneuropskog pokreta koji joj se protivi, a u Hrvatskoj su to neki pokušali iskoristiti kako bi promovirali svoju agendu i ciljeve.

Ova tema opterećuje i samu organizaciju, Vijeće Europe, naglasio je.

  • +9
Održana redovita sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić će tražiti od cijele organizacije da objasni o čemu se radi u Konvenciji kako bi se izbjeglo u budućnosti ovakve situacije s kojima se Hrvatska susrela prilikom ratifikacije', istaknuo je. Pozvao je sve dionike procesa da se smire tenzije nakon što je Konvencija ratificirana uvjerljivom većinom i da se u miru vidi kako naše iskustvo može pomoći svima da se izbjegnu situacije u kojima je bilo i teških riječi.

Vlada je prihvatila i akcijski plan provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu, zaključak o pružanju pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog i odgovarajućeg sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ iz Subotice te Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj matici iseljenika.

Vlada je prihvatila odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je da cilj mjere nije graditi administraciju nego zapošljavati pripravnike koji im trebaju iz sektora zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja.

Vlada je prihvatila prijedlog zaključka u vezi sa sudjelovanjem Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. u Dubaiju. Ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić smatra da je Expo idealna prilika za promociju zemlje. Otkrila je da Hrvatska do tada planira otvoriti konzulat u Dubaiju.

Jedna od zadnjih odluka prije otvaranja veleposlanstva u Kazahstanu je i odluka o utvrđivanju koeficijenta troškova života u Astani, koja je također usvojena.