nitko nije nedužan

Dezinformacije o ratu Izraela i Hamasa preplavile mreže. Jeste li nasjeli na koju?

24.10.2023 u 16:46

Bionic
Reading

U danima otkako su Hamasovi militanti upali u Izrael 7. listopada poplava fotografija i videa koji navodno prikazuju sukob preplavila je društvene mreže, otežavajući razlikovanje činjenica od fikcije. Agencija Associated Press (AP) napravila je pregled takvih objava

Iako se pojavilo mnogo stvarnih slika i izvještaja o sukobu Hamasa i Izraela, oni su bili pomiješani s informacijama u kojima su prezentirani lažni videozapisi i činjenice.

Među izmišljotinama, korisnici su dijelili lažne tvrdnje da je otet izraelski zapovjednik, puštali lažni video koji oponaša izvješće BBC Newsa te gurali stare i nepovezane isječke ruskog predsjednika Vladimira Putina s netočnim engleskim naslovima.

Ovo su neke od dezinformacija koje se šire internetom, ali i činjenice o čemu se zapravo radi.

Kim Jong-un u videu iz 2020. optužuje Bidena za sukob na Bliskom istoku

TVRDNJA: Video prikazuje sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una kako okrivljuje predsjednika SAD-a Joea Bidena za najnoviji rat Izraela i Hamasa.

ČINJENICE: Video je iz 2020., a verzija koja trenutno kruži internetom sadrži netočne titlove na engleskom. Snimka zapravo prikazuje Kima kako slavi 75. obljetnicu osnutka Korejske radničke stranke; on ni u jednom trenutku ne spominje sukob na Bliskom istoku ili Bidena.

Titlovi na engleskom jeziku tvrde da Kim govori: 'Pod Bidenovom administracijom sukobi izbijaju svake godine. Ove godine počinje rat između Izraela i Palestine. Bojim se da bi treći svjetski rat mogao početi. Tko zna kakav će biti rat sljedeće godine. Podržavam Donalda Trumpa za predsjednika 2024. Sretno gospodinu Trumpu.'

Video je podijeljen na Instagramu i TikToku, gdje je jedna objava prikupila više od 223.000 lajkova. Međutim video je star i titlovi su potpuno netočni. Isječci i slike iz istog govora mogu se vidjeti u izvješćima iz listopada 2020. o događaju kojim se slavi 75. obljetnica Korejske radničke stranke.

Transkript cijelog govora koji je na engleski preveo Nacionalni odbor za Sjevernu Koreju, organizacija sa sjedištem u SAD-u, ne spominje ništa o ratu Izraela i Hamasa niti o predsjedničkoj utrci u SAD-u 2024. Više korejskih govornika i stručnjak koji je pregledao dio govora koji je kružio internetom također su potvrdili da Kim ne govori ništa slično u snimci. Ji-Young Lee, profesor korejskih studija na Američkom sveučilištu, kazao je da je prijevod netočan.

Umjesto toga, Kim zahvaljuje svom narodu i svojoj vojsci. 'Domoljubna i herojska predanost koju su pokazali naši vojnici Narodne vojske na prvim linijama prevencije od epidemije i oporavka od prirodne katastrofe ove godine je nešto što kod svih izaziva zahvalnost.'

Erdogan prijeti intervencijom u sukobu na Bliskom istoku

TVRDNJA: Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će intervenirati u najnovijem ratu između Izraela i Hamasa.

ČINJENICE: Konzervativni turski predsjednik nije rekao ništa takvo. Objava na društvenim mrežama koju je nedavno napisao o sukobu pogrešno je citirana.

Korisnici društvenih mreža dijele citat tvrdeći da je Erdoganov, a u kojem upozorava da će njegova zemlja poduzeti odlučne korake za okončanje sukoba ako se nastavi uništavanje Gaze pod kontrolom Hamasa.

'Turski predsjednik Erdogan PRIJETIO je da će intervenirati u izraelskom ratu u Gazi: 'Pozivam cijelo čovječanstvo da poduzme akciju kako bi zaustavilo ovu brutalnost bez presedana u Pojasu Gaze. Ako ne, mi ćemo to učiniti'', napisao je jedan korisnik na X-u, platformi ranije poznatoj kao Twitter, u objavi koja je lajkana ili podijeljena više od 105.000 puta.

Riječ je o pogrešno citiranom komentaru koji je Erdogan objavio 17. listopada na svom računu na X-u o sukobu. U poruci, koja je napisana na turskom, predsjednik je 'pozvao cijelo čovječanstvo' da pomogne zaustaviti 'brutalnost bez presedana u Gazi'.

Ali on nije napisao: 'Ako ne, mi ćemo to učiniti' ili druge prijeteće tvrdnje koje sugeriraju izravnu vojnu intervenciju Turske, potvrdili su izvorni govornici turskog jezika i drugi stručnjaci koji su pregledali Erdoganove objave na društvenim mrežama za Associated Press.

'Predsjednik Erdogan nije prijetio intervencijom u sukobu', napisao je u e-poruci Steven Cook, stručnjak za Bliski istok pri think tanku Council on Foreign Relations iz Washingtona. 'Govorio je općenito o tome da natjera svijet da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi svoju vojnu kampanju.'

Elizabeth Shakman Hurd, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Northwestern koja se specijalizirala za Bliski istok, dodala je da nije vidjela nikakve naznake da je Erdogan negdje drugdje uputio takvu prijetnju.

  • +3
Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelsko bombardiranje bolnice u Gazi

TVRDNJA: Izraelska vojska potvrdila je da je bombardirala bolnicu u Gazi u objavi na društvenim mrežama napisanoj na arapskom.

ČINJENICE: Snimka zaslona koja kruži internetom prikazuje objavu na Facebooku s računa koji se predstavlja kao izraelska vojska (IDF). Takva objava ne postoji na računima koje na mrežama koristi IDF, a njegov glasnogovornik, koji govori arapski, potvrdio je da ured nije izdao takvu izjavu.

Nakon eksplozije 17. listopada u bolnici Al Ahli u Gazi, korisnici društvenih medija podijelili su snimku, ​​tvrdeći da joj je autor član izraelskog vojnog tima za odnose s medijima koji govori arapski.

Profilna slika korisnika ima plavo-bijeli amblem ureda glasnogovornika i prikazuje radiovalove na vrhu simbola izraelske vojske, mača omotanog maslinovom grančicom.

  • +15
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Objava, napisana na arapskom, tvrdi da je Izrael bombardirao bolnicu. 'Izraelska službena objava na Facebooku: 'Zbog nedostatka medicinske opreme i medicinskog osoblja, odlučili smo bombardirati bolnicu u Gazi i eutanazirati je', napisano je na platformi X. Slične objave također su se široko dijelile na TikToku i drugim mrežama.

Da navodnu izjavu nije napisao tiskovni ured izraelske vojske, potvrdio je ovaj tjedan njen glasnogovornik koji govori arapski. 'Samo da pojasnim: nisam dao nikakvu izjavu ili komentar u vezi s bolnicom u Gazi', napisao je Avichay Adraee, voditelj arapskog medijskog ogranka izraelske vojske, u objavi na X-u 17. listopada, kada se dogodila eksplozija. 'Sve vijesti koje kruže u moje ime dolaze iz Hamasovih izvora i potpuno su lažne.'

Ured je 19. listopada potvrdio da objava nije došla sa službene stranice vojske na arapskom jeziku, rekavši u izjavi poslanoj e-poštom: 'IDF je vrlo jasno stavio do znanja da nije bilo nikakvog napada IDF-a na bolnicu.' Štoviše, tiskovni ured izraelske vojske ne koristi vlastiti logo na svojim stvarnim računima na društvenim mrežama, za razliku od lažnog računa.

Određene stranice na Facebooku na engleskom i hebrejskom, kao i račun na X-u napisan na farsiju, naprimjer, koriste glavni vojni simbol. Taj amblem zlatne boje prikazuje mač omotan maslinovom grančicom s Davidovom zvijezdom u pozadini.

  • +6
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U međuvremenu su računi i objava Adraeea na Facebooku također izbrisani 19. listopada. Glasnogovornici Mete, matične tvrtke Facebooka, nisu odgovorili na upit u kojem je AP tražio komentar toga.

Bilo je oprečnih tvrdnji o tome tko je odgovoran za eksploziju u bolnici. Dužnosnici u Gazi brzo su okrivili izraelsku vojsku za napad. Izrael je zanijekao da je umiješan u to i objavio niz video, audio i drugih informacija za koje je rekao kako pokazuju da je do eksplozije došlo zbog zatajenja projektila Islamskog džihada, još jedne militantne skupine koja djeluje u Gazi, a ona je odbacila tu tvrdnju. Associated Press nije neovisno potvrdio nijednu od tvrdnji ili dokaza koje su objavile dvije strane.

Katar prijeti prekidom svjetske opskrbe plinom

TVRDNJA: Video prikazuje katarskog emira kako prijeti prekidom svjetske opskrbe prirodnim plinom ako Izrael ne prestane bombardirati Gazu.

ČINJENICE: Katarski vladajući emir, šeik Tamim bin Hamad al Thani, ne kaže tako nešto u snimci staroj više od šest godina. Glasnogovornik katarske vlade također je potvrdio da niti emir niti bilo koji drugi vladin dužnosnik nije zaprijetio prekidom izvoza kao odgovor na sukob.

Mnogi na internetu dijele video vladara države iz Perzijskog zaljeva, lažno tvrdeći da ga prikazuje kako na arapskom govori da je voljan zaustaviti distribuciju rezervi plina kako bi postigao željeni kraj najnovijeg rata između Izraela i Hamasa.

'Prijelomna vijest: Katar prijeti da će stvoriti globalnu nestašicu plina kao podršku Palestini', napisao je korisnik koji je objavio video na X-u. 'Ako bombardiranje Gaze ne prestane, zaustavit ćemo opskrbu svijeta plinom.'

Ali šeik Tamim bin Hamad al Thani ne kaže ništa slično u videu. Isječak od sedam sekundi zapravo potječe iz njegovog uvodnog govora na Forumu u Dohi 2017.

Marc Owen Jones, profesor sa studija Bliskog istoka na Sveučilištu Hamad bin Khalifa u Dohi, glavnom gradu Katra, potvrdio je da se emir kratko dotaknuo Palestinaca u snimci, ali nije iznio nikakve prijetnje vezane uz trenutni sukob.

Umjesto toga, emir je u svojim primjedbama pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme više koraka za rješavanje izbjegličke krize u regiji, izvijestili su tada mediji. 'Točan prijevod je: ‘Pitanje Palestine, to slučaj naroda koji je potjeran sa svoje zemlje i raseljen', napisao je Jones u e-poruci.

Katarska vlada je 16. listopada potvrdila da isječak datira iz 2017. i da je riječ o lažno predstavljenom videu.

'Ovo je još jedan slučaj internetske dezinformacije protiv Katra – takva izjava nikada nije dana niti će ikada biti', napisao je Ured za medije te zemlje u poruci AP-u. 'Katar ne politizira svoje opskrbe LNG-om niti bilo kakva gospodarska ulaganja.'

Štoviše, zemlja je posljednjih godina radila na tome da iskoristi svoje pozamašne resurse za izgradnju veza s drugim nacijama, a ne za suprotstavljanje. Patrick De Haan, iz tvrtke GasBuddy, sa sjedištem u Bostonu, koja prati cijene plina, podsjetio je na dogovor koji je katarska državna energetska tvrtka postigla s francuskom tvrtkom TotalEnergies za opskrbu 3,5 milijuna tona prirodnog plina godišnje u sljedećih 27 godina.

BBC: Ukrajina isporučuje oružje Hamasu

TVRDNJA: Video prikazuje izvješće BBC Newsa koje potvrđuje da je Ukrajina isporučila oružje Hamasu.

ČINJENICE: Videoisječak je izmišljen, potvrdili su BBC i Bellingcat, istraživačka web stranica, a koja se u videu navodi kao izvor.

Isječak, koji uključuje prepoznatljivi BBC-jev logotip, navodno prikazuje priču iz medija o nedavnom izvješću Bellingcata o Ukrajini koja dostavlja oružje Hamasu. 'Bellingcat: neuspjeh ukrajinske vojne ofenzive i napad Hamasa su povezani', stoji u tekstu iznad videa koji ima više od 2500 komentara i 110.000 pregleda na Telegramu. 'Palestinci su kupili vatreno oružje, municiju, dronove i drugo oružje.'

'Nismo došli do takvih zaključaka niti smo iznijeli takve tvrdnje', napisao je Bellingcat 10. listopada u objavi na X-u. 'Željeli bismo naglasiti da je ovo izmišljotina i da se prema njoj treba tako ponašati.'

Eliot Higgins, osnivač organizacije sa sjedištem u Amsterdamu, istaknuo je u zasebnoj objavi na X-u da su te tvrdnje pojačali ruski korisnici društvenih medija.

Nassim Nicholas Taleb, profesor Sveučilišta u New Yorku koji je kratko prikazan pri kraju videa, također je osporio sugestiju u snimci da bi on rekao da bi SAD mogao napustiti NATO ako se tvrdnje o oružju pokažu istinitima.

'Potpuno lažno. Nikad to nisam rekao', napisao je ugledni profesor inženjerstva rizika u e-poruci. Shayan Sardarizadeh, s BBC-jeva odjela za provjeru činjenica, potvrdio je u objavi na X-u da video nije stvaran. Ukrajinski dužnosnici na sličan su način odbacili ideju da je oružje njihove zemlje nekako našlo put do Hamasa.

Stručnjaci kažu kako također nema dokaza da Hamas tvrdi da dobiva oružje iz Ukrajine, niti bi imalo smisla da ga Kijev dostavlja. 'Ne vidim zašto bi Ukrajina to učinila', rekao je Michael O'Hanlon, direktor istraživanja vanjske politike u Institutu Brookings, think tanku iz Washingtona. 'Počevši od činjenice da se Kijev bavi nabavom oružja, a ne davanjem istog.'

Isječak iz filma 'Empty Place' u svrhu ratne propagande

TVRDNJA: Video mladog glumca koji je snimljen kako leži u lokvi lažne krvi prikazuje propagandu koja je stvorena za korištenje u ratu između Izraela i Hamasa.

ČINJENICE: Videozapis je dio scene sa snimanja 'Empty Placea', kratkog filma fokusiranog na priču o Ahmadu Manasri, Palestincu koji je 2015. uhićen u dobi od 13 godina zbog napada nožem na dvojicu Izraelaca.

Korisnici društvenih mreža s obje strane dijele video, lažno tvrdeći da je to dokaz propagande suparnika.

U snimci mladi glumac leži na pločniku obliven lažnom krvlju, desne noge savijene unatrag, dok filmska ekipa radi oko njega. Glumci kruže okolo odjeveni kao vojnici i u odjeći koju nose mnogi ortodoksni Židovi.

'Pogledajte kako Izraelci prave lažne videosnimke govoreći da su palestinski borci za slobodu ubijali djecu', stoji u jednom tweetu koji je do 11. listopada dobio više od 5600 lajkova i više od 4400 dijeljenja. Post na Instagramu tvrdio je suprotno, navodeći: 'Ovi se teroristi oblače u ŽIDOVSKE vojnike kako bi stvorili lažne videosnimke o izraelskim vojnicima! Lažna propaganda!'

Ali niti jedna tvrdnja nije točna. Video prikazuje snimke sa snimanja kratkog filma iz 2022. koji je režirao Avni Eshtaive, redatelj sa Zapadne obale. Scena koja se snima počinje otprilike nakon minutu i 10 sekundi u filmu koji traje otprilike dvije minute. Mohamad Avavdeh, snimatelj naveden u odjavnoj špici filma kao asistent kamere, objavio je snimke iza scene na TikToku u travnju 2022., otprilike i kad je film objavljen. Naslov objave, napisan na arapskom, objašnjava da scena koja se snima prikazuje napad na Manasru. Avavdeh je istu snimku objavio na Instagramu 30. lipnja.

Zarobljavanje izraelskog generala

TVRDNJA: Nimroda Alonija, vrhovnog generala izraelske vojske, zarobili su militanti Hamasa tijekom smrtonosnog upada 7. listopada u južne izraelske gradove u blizini Pojasa Gaze.

ČINJENICE: Nema istine u ovoj tvrdnji, potvrdio je glasnogovornik izraelske vojske. Aloni je viđen 8. listopada na sastanku najviših izraelskih vojnih dužnosnika. Pogrešna tvrdnja da je Aloni jedan od talaca koje je uzeo Hamas raširila se internetom nakon što je militantna skupina napala Izrael.

'Palestinski borci otpora zarobili su izraelskog zapovjednika Nimroda Alonija s desecima drugih izraelskih vojnika dok su borci otpora napadali susjedne okupirane gradove i izraelske kontrolne postaje u blizini Gaze', stoji u jednoj objavi na Instagramu koja je dobila više od 43.000 lajkova.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je novinarima 7. listopada da tvrdnja da je Aloni zarobljen 'nije točna'.

Aloni se jasno pojavljuje 10 sekundi u videu objavljenom na službenom kanalu izraelske vojske na YouTubeu, u kojem najviši dužnosnici raspravljaju o ratu 8. listopada. Datum se može vidjeti na slajdu u pozadini. Vojska je također na internetu objavila četiri slike sa sastanka. Izraelska vojska potvrdila je za Associated Press da je Aloni muškarac u videu i na slici.

Snimka iz Egipta kao upad padobranca Hamasa u Izrael

TVRDNJA: Video prikazuje borce Hamasa koji se padobranom spuštaju na sportski teren prije napada na izraelske građane 7. listopada.

ČINJENICE: Hamas je angažirao paraglajdere da prebace neke borce preko granice između Gaze i južnog Izraela. Snimka sportskog terena prikazuje skakače padobranom u Kairu i na internetu se nalazi najmanje od rujna.

Isječak prikazuje ljude privezane raznobojnim padobranima kako se spuštaju na prepun kompleks sportskih terena ispunjen djecom i obiteljima, a mnogi su u crvenim sportskim dresovima. 'Hamas je paraglajderom uletio među izraelske građane i nastavio ih masakrirati', stoji u tekstu u videoisječku. Jedna objava obmanjujuće snimke na TikToku pogledana je više od 38.000 puta.

  • +4
Mjesto glazbenog festivala u Izraelu na koji je upao Hamas Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Ova je snimka bila online od najmanje 27. rujna, kada je objavljena na TikToku s oznakom lokacije 'Egipat'. Pojedinosti videa također upućuju na Egipat kao lokaciju - osoba nosi plavu majicu na kojoj piše 'El Nasr SC' na leđima, što je naziv kluba u sjeveroistočnom Kairu.

Padobranci slijeću na veće nogometno igralište okruženo visokim svjetlima. Polje odgovara fotografijama objavljenim na klupskoj stranici na Facebooku i snimkama utakmica nogometnog tima, uključujući prepoznatljivu crvenu zgradu s plavom ogradom na vrhu na jednom kraju, a koja se može vidjeti u isječku na TikToku na oko 19 sekundi.

Drugi korisnici TikToka podijelili su snimku slične scene skakanja padobranom otprilike u isto vrijeme, a 'El Nasr' je u naslovu na arapskom. Mnoštvo promatrača na snimci koja kruži internetom također se ne čini uznemireno dolaskom padobranaca, kao što bi se moglo očekivati ​​da je riječ o invaziji. Zapravo, vide se žene i djeca kako trče prema njima te telefonima snimaju video i fotografije.

Stare Putinove snimke

TVRDNJA: Dva videa prikazuju ruskog predsjednika Vladimira Putina kako upozorava SAD da se 'drži podalje' od najnovijeg rata između Izraela i Hamasa.

ČINJENICE: Oba videa koja kruže internetom su mjesecima stari isječci Putina koji govori o rusko-ukrajinskom ratu, a ne o sukobu na Bliskom istoku, koji su pogrešno prevedeni na engleski.

'Amerika želi uništiti Izrael kao što smo mi uništili Ukrajinu u prošlosti', stoji u opisu jednog videa. 'Upozoravam Ameriku: Rusija će pomoći Palestini, a Amerika ne može učiniti ništa.' Jedna takva objava na TikToku imala je približno 11.600 pregleda do 9. listopada. Titl u drugom videu s Putinom, snimljenom na drugom mjestu, donosi: 'Upozoravam Ameriku da se drži podalje od palestinsko-izraelskog rata.'

Oba isječka snimljena su početkom sukoba na Bliskom istoku i ne spominju Izrael. Prvi prikazuje Putina na sastanku ruskog Vijeća za ljudska prava u prosincu 2022., gdje je, usred rasprava o ratu u Ukrajini, odgovorio na pitanje o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja u zemlji, kako je tada izvijestio AP. Snimku su objavile brojne novinske kuće.

U drugom Putin govori na događaju u veljači 2023., kojim se obilježava 80. obljetnica pobjede Sovjetskog Saveza nad snagama nacističke Njemačke u bitki za Staljingrad u Drugom svjetskom ratu. U svojim je izjavama usporedio ovu prijetnju s nedavnom odlukom Njemačke da opskrbi Ukrajinu tenkovima, izvijestio je tada AP.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 9. listopada da je Rusija 'krajnje zabrinuta' zbog 'spirale nasilja' u Izraelu. Mikhail Bogdanov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova i bivši veleposlanik u Izraelu i Egiptu, rekao je 7. listopada državnoj agenciji Tass da je Moskva u kontaktu sa 'svim stranama u sukobu, uključujući arapske zemlje' i poziva na 'trenutni prekid vatre i mir'.