složena mreža

Stotine milijuna dolara godišnje: Kako se financira Hamas

24.10.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Kako Hamas, militantna skupina koju su Sjedinjene Države i Europska unija proglasile terorističkom organizacijom, financira rat protiv Izraela, koji godišnje dobije gotovo četiri milijarde dolara vojne pomoći od SAD-a?

Odgovor se nalazi u složenoj mreži poslovnih ulaganja, lažnih dobrotvornih organizacija, transakcija kriptovaluta i međunarodne podrške zbog koje je teško odrediti Hamasovu točnu vrijednost. Međutim stručnjaci procjenjuju da militantna organizacija ima godišnji proračun od nekoliko stotina milijuna dolara.

'Hamas ima dva krila – socijalno i vojno. Prvo je bilo vrlo aktivno u prikupljanju sredstava, ali taj novac definitivno ide vojsci', rekao je za Business Insider Victor Asala, direktor Centra za istraživanje politike i profesor političkih znanosti na Sveučilištu Albany u New Yorku.

Lažne dobrotvorne organizacije

Dobrotvorne organizacije povezane s Hamasom, za koje se tvrdilo da osiguravaju prijeko potreban novac za stanovnike Gaze, bile su pokretač prikupljanja sredstava za vojno krilo. I dok dio sredstava u konačnici dolazi onima kojima je namijenjen, često su dobrotvorne organizacije sa sjedištem izvan Gaze, a ponekad i u zapadnim zemljama, sofisticiran paravan za financiranje vojnih operacija Hamasa.

Ministarstvo financija SAD-a 2003. godine označilo je pet dobrotvornih organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Austriji, Libanonu i Francuskoj kao terorističke zbog njihove podrške Hamasu. Šest godina kasnije čelnici Zaklade Holy Land za pomoć i razvoj sa sjedištem u SAD-u osuđeni su zbog pružanja financijske potpore militantnoj skupini.

Kao odgovor na međunarodne udare na dobrotvorne organizacije povezane s Hamasom, skupina se posljednjih godina manje oslanjala na ovu metodu prikupljanja sredstava. Međutim to je i dalje dosljedan izvor prihoda, rekla su dva stručnjaka za Insider.

Podrška iz Irana

Osim dobrotvornih izvora, Matthew Levitt, bivši protuteroristički obavještajni analitičar u Federalnom istražnom uredu, rekao je za Insider da je međunarodna potpora, uglavnom iz Irana, 'velika konstanta' u financiranju Hamasa, procjenjujući da Iran daje između 70 i 100 milijuna dolara godišnje za potporu toj militantnoj skupini.

'To im omogućuje domet izvan granica i potkopavanje protivnika - i oni su predani uništenju Izraela - a to im također omogućuje, da budem potpuno otvoren, da se bore do posljednjeg Arapina. Nećete vidjeti stvarne Irance, Perzijance, na prvim crtama u Libanonu ili u Pojasu Gaze. Iranu je vrlo ugodno raspoređivanje arapskih muslimanskih snaga koje će, kada nešto učine, biti te koje će trpjeti najveći teret odmazde, a ne Iran', rekao je Levitt za Insider.

Za Iran, rekao je Levitt, financiranje Hamasa u konačnici nudi financijski i politički jeftin način potkopavanja stabilnosti Izraela i povećanja pritiska na njihove protivnike, a istovremeno održava dojam da nema veze s time.

Porezi, investicije i šverc

Nedavno se Bidenova administracija našla na udaru kritika zbog odluke o odmrzavanju šest milijardi dolara prihoda od iranske nafte kao dio sporazuma za oslobađanje zatvorenika. Kritičari tvrde da je SAD na taj način omogućio Iranu sredstva za pomoć Hamasu prije napada na Izrael. I Asala i Levitt rekli su za Insider da sredstva iz te transakcije nemaju mnogo veze s najnovijom eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je Hamasova kontrola u Gazi porasla uz financijsku potporu Irana, rasla je i sposobnost skupine da zaradi novac na teritoriju koji kontrolira. Kao i kod mnogih terorističkih organizacija koje kontroliraju dijelove zemlje ili trgovačke rute, Hamas dobiva sredstva kroz oporezivanje, iznudu, krijumčarenje, otmicu i pljačku, rekao je Asala za Insider.

Levitt, koji trenutačno radi kao direktor Programa Reinhard za protuterorizam i obavještajne poslove u vošingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da Hamas nadzire 'sve što prelazi njihove granice' i kontrolira gospodarsku aktivnost u regiji.

'Kada su tuneli za krijumčarenje prokopani u Egipat, Hamas ih je oporezivao. Kada je Katar - uz prešutnu suglasnost Izraela i SAD-a - davao novac za isplatu plaća u Pojasu Gaze, Hamas je to mogao oporezovati', rekao je Levitt.

'Bilo kakav posao. Svaka pomoć, humanitarna pomoć, kamion za kamionom koji bi svakodnevno dolazili iz Izraela u Gazu mogli su biti oporezovani, tako da najveći izvor prihoda za Hamas u posljednje vrijeme nije bio Iran. To je bio kontrolirani teritorij i mogućnost zarade na njemu bila je vjerojatno u rasponu od 300 do 450 milijuna dolara', dodao je.

Sredstva od poreza i iznude Hamasovi dužnosnici ulažu u u nekretnine i građevinske tvrtke, kao i rudarske i infrastrukturne tvrtke na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi — od kojih je neke SAD proglasio terorističkim organizacijama.

Pranje novca i kripto

Kako bi premjestio sav svoj novac, rekao je Levitt, Hamas se uvelike oslanja na transakcije kriptovalutama i pranje novca temeljeno na trgovini kako bi se izbjeglo to da ga se lako prati.

'Dakle, umjesto da nekome pošaljete 100 dolara, vi mu pošaljete pšenicu, šećer ili rižu u vrijednosti od 100 dolara. A budući da pšenica, šećer i riža trebaju ići u Pojas Gaze, to nije znak za paljenje alarma. Ali ako ih pošaljete Hamasu, što je lako učiniti jer su oni vladajući entitet, onda oni to mogu upotrijebiti u druge svrhe na način da to prodaju i koriste novac onako kako im odgovara.'

  • +10
Parada Hamasovog vojnog krila u Gazi 2021. godine Izvor: Profimedia / Autor: Almontaserbellah Tayeh / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je Izrael objavio rat Hamasu, SAD je obećao 100 milijuna dolara humanitarne pomoći Palestincima, a prema The Wall Street Journalu, ona bi mogla završiti u rukama Hamasa zbog njegove kontrole nad Pojasom Gaze.

Takva pomoć namijenjena je osiguravanju pitke vode, hrane i medicinske skrbi, 'ali novac je zamjenjiv', rekao je za Journal Alex Zerden, bivši viši dužnosnik američkog ministarstva financija za nacionalnu sigurnost. 'A to također omogućuje Hamasu da preusmjeri novac od opskrbe ljudi za podršku svom ratnom stroju.'