novi meteoalarm

DHMZ: Mogući su potencijalno opasni udari vjetra, neki katamarani možda neće ploviti

30.08.2024 u 07:14

Bionic
Reading

U narednim danima očekuje se nastavak pretežno sunčanog i toplog vremena, posebno na Jadranu, uz noći koje će biti tople, a dani vrući.

Danas će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne su uz umjeren razvoj oblaka mogući lokalni pljuskovi, osobito u Istri. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na moru ujutro slaba do umjerena bura, sredinom dana okrenut će na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 31 do 36 °C.

Postoji mala mogućnost kratkotrajnih poslijepodnevnih pljuskova, ponajviše u unutrašnjosti. U petak, u istočnom dijelu Hrvatske prevladavat će sunčano i vruće vrijeme, uz povremeni umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 17 i 20 °C, dok će najviša dnevna dosezati oko 34 °C.

U središnjim dijelovima zemlje pretežno sunčano, s malom mogućnošću za povremene pljuskove u poslijepodnevnim satima, uglavnom u sjevernim predjelima. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, a dnevne temperature će dosezati do 33 °C.

Toplinski val na sjevernom Jadranu

U Gorskoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti najsvježije s temperaturama oko 16 °C, dnevne temperature će ostati ispod 30 °C. Na sjevernom Jadranu najavljeno je upozorenje na toplinski val zbog kombinacije toplih noći i vrućih dana. Povremeni umjeren sjeverozapadni vjetar donijet će blago osvježenje tijekom dana, nakon jutarnje bure.

U Dalmaciji će također ujutro i noću puhati slaba do umjerena bura, dok će tijekom dana prevladavati sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, a more će biti malo do umjereno valovito. Sunčano vrijeme će prevladavati, uz vrlo tople noći i vruće dane, s najvišim temperaturama do 36 °C.

Na jugu Hrvatske najavljeno je upozorenje zbog visokih temperatura, jer će dnevne temperature dosezati i do 35 °C, dok se noćne temperature neće spuštati ispod 25 °C. More, s temperaturom od oko 27 °C, neće pružiti značajno osvježenje. Iako će prevladavati sunčano vrijeme, mala je vjerojatnost za pokoji popodnevni pljusak.

Meteoalarm žute boje zbog bure

U Velebitskom kanalu, ali i ostatku Dalmacije, bit će mjestimice pojačane bure, najavio je DHMZ te dodao važnu uputu za građane i pomorce.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", objavio je DHMZ.

Vruće vrijeme se nastavlja

Nastavlja se pretežno sunčano i vruće vrijeme. Na Jadranu će se do kraja tjedna zadržati sunčano uz tople do vrlo tople noći te vruće dane, uz povremeni umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Preporučuje se zaštita od sunca i topline prilikom boravka na otvorenom.

U unutrašnjosti će također ostati pretežno sunčano i vruće barem do sredine idućeg tjedna, s niskom vjerojatnošću za lokalne poslijepodnevne pljuskove. Tijekom vikenda očekuje se povremeni umjeren sjeveroistočni vjetar, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.