narančasti meteoalarm

DHMZ: Pripremite se za opasne brzine vjetra, neki trajekti i katamarani neće ploviti

26.08.2024 u 07:28

Bionic
Reading

U novom tjednu očekuje se pretežno sunčano vrijeme, uz nešto niže temperature i dosta nestabilnosti, osobito u utorak i srijedu kada se predviđaju lokalni pljuskovi i grmljavina. Na Jadranu je najavljena jaka bura, a DHMZ je zbog potencijalno opasnog vremena oglasio meteoalarm za dio hrvatske obale

U novom tjednu očekuje se pretežno sunčano vrijeme, uz nešto niže temperature i nestabilnosti, osobito u utorak i srijedu kada se predviđaju lokalni pljuskovi i grmljavina. Na Jadranu je moguća pojava jake bure.

Danas će biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, a najviša temperatura zraka od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva, u gorskim krajevima i malo niža, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Popodne lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak praćen grmljavinom moguć je uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i u Slavoniji, a navečer na zapadu zemlje.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare podno Velebita i olujna, a prema jugu će u drugom dijelu dana prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Dnevne temperature nešto niže od vikenda

U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i toplo vrijeme, no dnevne temperature bit će malo niže nego tijekom vikenda. Očekuje se povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjim krajevima Hrvatske puhati će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, pa će se osjetiti blago smanjenje vrućine. Najviše dnevne temperature kretat će se između 28 i 31 stupanj Celzija, uz pretežno sunčano vrijeme, a ponegdje i umjerenu naoblaku.

Na zapadu zemlje također će biti sunčano, ali postoji mogućnost povremenih pljuskova u Lici. Umjeren sjeveroistočni vjetar dominirat će u tom području, dok će na sjevernom Jadranu puhati bura, koja će podno Velebita ujutro biti jaka s olujnim udarima.

Visoka opasnost zbog olujnih naleta bure

DHMZ je oglasio narančasti alarm za dio obale. "Mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", objavio je DHMZ u upozorenju za Velebitski kanal.

Opasno bi moglo biti i na Kvarneru. "Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu."

Riječka regija također bi mogla imati problema. "BUDITE NA OPREZU zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", navodi DHMZ.

More će zbog toga u Velebitskom kanalu biti prolazno valovito. Temperature će se u Gorskoj Hrvatskoj kretati od 27 do 29 stupnjeva, a na obali i otocima do 34 stupnja, nakon vrlo tople noći.

U Dalmaciji narančasti meteoalarm zbog toplinskog vala

U Dalmaciji će pretežno sunčano vrijeme prevladavati, uz povremenu mogućnost pljuskova u unutrašnjosti. Danju će biti vruće, a noći će ostati tople, zbog čega je izdano narančasto upozorenje na toplinski val. Nakon umjerene bure, poslijepodne se očekuje sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Na krajnjem jugu Hrvatske zadržat će se sunčano vrijeme, uz slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, te povremeno buru. Najviše dnevne temperature dosezat će između 33 i 37 stupnjeva, uz upozorenje na moguće zdravstvene posljedice vrućine. Noćne temperature će se kretati od 22 do 27 stupnjeva.

Iznadprosječno toplo, ali nestabilnije

Općenito, bit će iznadprosječno toplo, ali nestabilnije. Od utorka se na Jadranu očekuje lagano snižavanje temperature, a bura će oslabjeti. Ipak, većinom će ostati sunčano i toplo vrijeme, uz mogućnost lokalnih pljuskova, osobito duž dalmatinske obale.

Na kopnu će sunčano vrijeme prevladavati, uz temperature oko 30 stupnjeva. Unatoč tome, nestabilnosti su moguće, pri čemu se lokalni pljuskovi s grmljavinom očekuju najviše u utorak poslijepodne, dok bi već ujutro moglo pasti malo kiše u središnjim krajevima, prognozirala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.