općinski sud u splitu

Dobio odštetu jer mu je vuk ubio psa, ali sada državi mora platiti 1700 eura

09.05.2024 u 11:48

Bionic
Reading

Vlasnik psa, kojeg je u dalmatinskom zaleđu ubio vuk, djelomično je uspio ostvariti svoj odštetni zahtjev, no sada više duguje državi za troškove postupka nego što mu je dosuđena odšteta

Oštećeni vlasnik psa, koji je zbog premale ponuđene odštete od 299 eura, koju mu je tada ponudilo Ministarstvo zaštite okoliša, tužio Republiku Hrvatsku 2018. tražeći 5309 eura, na kraju je odlukom Općinskog suda u Splitu dobio 398 eura odštete. No, troškovi parnice iznose 1700 eura, pa ispada da je sada, iako je dobio parnicu, financijski na gubitku, bez obzira na to što će na dosuđeni iznos biti uračunate i zatezne kamate, piše Večernji list.

List navodi da je vlasniku psa 2017. ponuđeno 299 eura, što je oko 25 posto manje od maksimalne odštete koja se može dobiti za usmrćenog psa, a koja iznosi 398 eura. On je tada smatrao da treba dobiti puno više, odnosno da treba dobiti isti iznos koji bi morao platiti da je on usmrtio vuka, koji je zaštićena životinja, a za što je pravilnikom predviđena kazna od 5309 eura. No, pravilnik koji regulira štetu koju naprave zaštićene životinje poput vuka kaže da je odšteta za usmrćenog psa između 93 i 398 eura, a ponuđen je iznos od 299 eura zato što pas, inače pasmine slovački kopov, nije bio čuvan na odgovarajući način, odnosno nije preko noći bio zatvoren u boks, staju ili tor s minimalnom ogradom visine 1,8 metara, nego je bio na desetmetarskom lancu u kućici pokraj neograđenog vinograda, kojeg je čuvao od divljih svinja.

Iako je sutkinja dala državi za pravo da pas noću nije čuvan sukladno pravilniku, ipak je oštećenom dosudila maksimalnu odštetu zato što u kriterijima nigdje nije određeno da će se kazna umanjiti ako pas nije čuvan po propisima.