škole bez nasilja

Dodijeljene nagrade 'Luka Ritz', ovo su dobitnici

12.06.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škola bez nasilja uručene su u srijedu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih Niki Vitliću u kategoriji osnovnih škola i Adrijani Devi u kategoriji srednjih škola

Šesnaestu godinu od tragične smrti tada 18-godišnjeg Luke Ritza kojega su nasilnici nasmrt pretukli, njegovo ime je simbol za borbu protiv nasilja te se svake godine dodjeljuju Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nagradu u kategoriji osnovnih škola osvojio je Niko Vitlić, učenik 2. razreda Osnovne škole Tučepi. Niko je jedan od najprepoznatljivijih učenika u svojoj školi iako je tek 2. razred te je izvrstan primjer svojim vršnjacima, ali i odraslima, koje svakoga dana podsjeća na važnost tolerancije i dobrih uvažavajućih odnosa, stoji u obrazloženju nagrade.

"Ne smijemo drugima činiti zlo i uzvraćati udarce i ružne riječi. Moramo pomagati drugima da bi bili bolji ljudi i bolja djeca", poručio je Niko uzvanicima u Ministarstvu.

Adrijana Deva dobitnica je nagrade u kategoriji srednjih škola. Učenica 3. razreda Srednje škole Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline promišlja i živi toleranciju, društvenu odgovornost kako bi pomogla vršnjacima te se ne boji suprotstaviti nepravdi. Načini na koje svakodnevno progovara i živi odišu dobrotom i uvažavanjem te brigom za druge i različite, istaknuto je.

Adrijana je istaknula koliko je važno pomagati i ne posustati pod utjecajem drugih jer, kako kaže, "nismo jaki ako nešto radimo radi društva, već smo jaki ako se odvojimo i radimo onako kako mi želimo".

  • +12
Nagrada Luka Ritz Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Posebna priznanja dobili su Niko Jajčević i Anna Šimić. Niko je učenik 5. razreda Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba koji samoinicijativno pomaže vršnjacima. Svojim primjerom pokazao je da se trud isplati i da su rad na dobrim odnosima i tolerancija dobar put prema sreći i zadovoljstvu, stoji u nagradi.

Anna Šimić, učenica 4. razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca, poznata je kao ona koja se bori za slabije i one koji su izloženi nasilju. Puno energije i truda ulaže u aktivnosti usmjerene prema djeci s teškoćama u razvoju i osmišljava kako ih što adekvatnije uključiti i integrirati u vršnjačku skupinu.

Nagrada ‘Luka Ritz’ sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 150 eura mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednu učenicu ili učenika srednje škole.