zbog onečišćenja

Gotovo 100 tisuća građana Slavonskog Broda bez pitke vode, gradonačelnik podnio prijavu protiv Croduxa

31.03.2018 u 08:20

Bionic
Reading

Voda na vodocrpilištu Slavonski Brod onečišćena je i nije za piće, pokazala je analiza četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara, vodospreme i jednog ugostiteljskog objekta, izvijestio je u petak navečer Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda. Već u subotu ujutro građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a oglasila se i tvrtka Crodux koja kaže da nije kriva za zagađenje

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara onečišćenje vodocrpilišta povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu oko 13,00 sati zapadno uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda za naftu i naftne derivate došlo do istjecanja naftnih derivata u okoliš.

"Ovo onečišćenje se direktno povezuje s incidentom. Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije imao je nalaze vode od 19. i 20. veljače i bili su ispravni. Nakon incidenta nismo bili informirani o situaciji, pa smo sami otišli na teren. Trenutno, voda nije za piće i pripremanje hrane u Slavonskom Brodu i općinama Bebrina, Brodski Stupnik, Sibinj, Oriovac, Podcrkavlje i Bukovlje", izjavio je Duspara sinoć nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Slavonskog Broda.

Duspara je u subotu poslijepodne potvrdio da je podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa. 'Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata', rekao je Hini slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Iza 14 sati u Slavonski Brod je stigao i premijer Andrej Plenković, a s njim su i ministri Damir Krstičević, Tomislav Ćorić i Milan Kujundžić.

Premijera Plenkovića, javlja Dnevnik.hr, u Slavonskom Brodu dočekali su ogorčeni roditelji i majka u suzama: 'Moje dijete od 14 mjeseci pije flaširanu vodu, pije li Vaše?!'. 'Primate toliku plaću, a samo nas lažete!', 'Prodali ste nas za jednog ruskog špijuna!'

<<Pogledajte kako su građani u suzama dočekali Plenkovića

>> Bernardić: Vladin nerad ugrožava Brođane

Crodux: Nismo krivi za zagađenje

Tvrtka Crodux ustvrdila je u subotu da se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem oko 150 do 200 litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do 5 kilometara udaljena od vodocrpilišta.

"Dana 28. ožujka 2018. godine, prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine oko 150 do 200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, 2.8 - 5 km udaljenom od vodocrpilišta te se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem te količine benzina", navodi u priopćenju Crodux.

Ta je tvrtka najavila da provodi i dalje sve propisane aktivnosti u vezi sanacije.

Građani vodu dobivaju iz cisterni

U subotu ujutro u grad su stigle i cisterne, a građani pitku vodu mogu dobiti na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković danas je za Hinu rekao da će cisterne za opskrbu vodom izvan Slavonskog Broda biti na tri lokacije u Bebrini, Brodskom Stupniku i Oriovcu, te da se očekuje postavljanje dodatnih spremnika kako bi se građani mogli opskrbiti dovoljnim količinama vode.

"Donesena je i odluka da se otvore hidranti u zapadnom dijelu općine Oriovac u koji voda stiže s vodocrpilišta Davor, te na području općine Gornja Vrba gdje voda stiže s vodocrpilišta Sikirevci. Za opskrbu građana stižu i od robnih zaliha odobrene količine flaširane pitke vode", rekao je Bošnjaković.

U Slavonskom Brodu cisterne su na lokacijama: Budanika - igralište, za područje MO Budainka i Kolonija; Mjesni dom Brodsko Vingorje- za područje Vinogorja i Podvinja; Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba; Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna nakon toga ide prema Radničkom trgu); Livada – novi mjesni dom; Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost; Naselje Slavonija I i II i Plavo polje - cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić.

  • +15
Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Crveni križ dostavlja vodu starijima i nepokretnima

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ. Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima.

Također moli građane koji znaju za nepokretne susjede da se jave Crvenom križu na broj 035 444 554 kako bi i tim ljudima mogli dostaviti pitku vodu.

U subotu nova kontrola vode

"Na ovom području je oko 80 do 90 tisuća stanovnika. U kontaktu smo i s Toksikološkim zavodom kako bi vidjeli kako djeluje dušik kojm je ispitivan cjevovod, kao i kakve su posljedice kemijskog djelovanja pjene koju su vatrogasci koristili za saniranje mjesta incidenta. Postoji mogućnost da je na više mjesta došlo do onečišćenja. Velik dio produktovoda ide kroz šipražje gdje ni inspektorica ni ostali nisu prošli", upozorio je sinoć Duspara.

Duspara za N1: Ovo je ravno terorističkom napadu!

Voda nije ni za piće ni za kuhanje, poručio je u razgovoru za televiziju N1 gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, kazavši kako je bez vode 90 tisuća stanovnika Slavonskog Broda i susjednih općina. 'Ovo je ravno činu terorističkog napada. Ovo nije mala stvar, ovo se nije moralo dogoditi da su se poduzele prave mjere', kaže Duspara.

'Mi ćemo otkriti tko je počinitelj ovog terorističkog napada', kaže Duspara.

Kako navodi, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike mu je kazala da je inspektorica prošla tri četvrtine terena. No, kaže da ga zabrinjava da se nakon incidenta nije poduzelo ništa.

"Išlo se sakrivati, tvrdi se da je isteklo 150 litara, a možda je isteklo više od 10 ili 15 tisuća litara. Ovo nije bio najbolji način da se radi bez znanja javnosti. Mislim da nisu bile poduzete sve mjere. Kad se produktovod čisti moraju postojati bazeni koji će primiti talog", rekao je Duspara.

  • +10
Ekološki incident u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Upitan za komentar priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u kojem stoji da se incident u srijedu dogodio na području s glinovitim tlom i da nije moguće prodiranje naftnih derivata u dublje slojeve, Duspara je ocijenio neozbiljnim.

"Malu djecu u vrtiću uče da par kapi nafte može zagaditi velike količine pitke vode, samo je pitanje kad će doći. Ja nisam očekivao da će se dogoditi tako brzo. Očekivao sam za tjedan ili deset dana. Pričati o glini je dosta neozbiljno", rekao je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je izvijestio da su uglikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna.

"Što se tiče lakohlapljivih aromatskih ugljikovodika i benzena, ti nalazi su uredni. Večeras su uzorkovani novi uzorci i rezultati će biti poznati sutra tijekom dana", rekao je Cvitković, najavljujući da će u subotu ujutro biti izuzeti novi uzorci za treću analizu.

foto pregled

Pogledajte događaje koji su obilježili protekli tjedan

Pogledaj galeriju