slučaj 'nakaze'

DORH utvrdio propuste u odbacivanju prijave protiv Anne Dujić

16.10.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo (DORH) je utvrdilo propuste u postupanju šibenskog općinskog tužiteljstva koje je odbacilo kaznenu prijavu policajke protiv Anne Dujić zbog prisile prema službenoj osobi pa je ovaj slučaj povjeren drugom „stvarno nadležnom državnom odvjetništvu”

DORH je priopćio da se odbačaj kaznene prijave pokazao „preuranjenim s obzirom da po zaprimanju izvješća Policijske uprave šibensko-kninske Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nije naložilo ili provelo dodatne izvide u svrhu pribavljanja svih relevantnih podataka za donošenje odluke, a koje će sve okolnosti biti potrebno nastavno utvrditi”.

Sumnje u nepristranost i objektivnost zbog sestre zaposlene u tom tužiteljstvu

Osim toga DORH je zaključilo da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, po zaprimanju policijskog izvješća, trebalo prepustiti predmet drugom državnom odvjetništvu, „radi otklanjanja svake sumnje u nepristranost i objektivnost”, imajući u vidu da je sestra prijavljene Anne Dujić zaposlenica u tom državnom odvjetništvu.

Slijedom toga, glavni državni odvjetnik donio je odluku kojom je postupanje u ovom predmetu povjerio drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, navode u priopćenju ne navodeći o kojem je državnom odvjetništvu riječ. Ono će, dodaju, uzimajući u obzir sve bitne okolnosti koje utječu na odabir načina postupanja, poduzeti dodatne radnje radi utvrđivanja svih odlučnih činjenica u ovom predmetu.

DORH je jučer objavio da je od županijskog tužiteljstva zatražio izvješće o odbačaju kaznene prijave te da Ravnateljstvu policije prepušta ocjenu o eventualnoj povredi institucionalne neovisnosti. Kao razlog su naveli da je kriminalističko istraživanje provodila ista policijska uprava u kojoj je podnositeljica prijave zaposlena kao prometna policajka.

U Ravnateljstvu policije pojasnili su da je istraživanje u tom slučaju provodila kriminalistička policija Policijske uprave šibensko-kninske, "a ne ustrojstvena jedinica u kojoj radi oštećena policijska službenica".

Policajka na bolovanju, angažirala odvjetnika

Neslužbeno se doznaje da je policajka čija je prijava odbačena trenutno na bolovanju te da je angažirala odvjetnika. S obzirom da na odbačaj kaznene prijave nema mogućnosti žalbe policajka može samostalno nastaviti kazneni progon putem suda, no još nije poznato hoće li to učiniti.

U odbačenoj prijavi zbog prisile prema službenoj osobi policajka je navela da joj je Anna Dujić, inače kćer predsjednika uprave Hrvatskih šuma i člana HDZ-a Nediljka Dujića, vrijeđala psovkama te da ju je gotovo pregazila kako bi prošla kroz cestovnu blokadu postavljenu zbog požara.

Dio incidenta u kojem Anna Dujić, zajedno s majkom, vatrogasce i policajce na požarištu naziva nakazama, vrijeđa ih i psuje zabilježile su i televizijske kamere, a ona je naknadno kazala da je sve izrekla u afektu i ispričala se. Policajka je prijavu podnijela dva dana nakon incidenta kada je Annu Dujić prepoznala na snimci koju su prenosile mediji i društvene mreže.

Isto državno odvjetništvo u kojem joj je zaposlena sestra dalo je i pozitivno mišljenje na nacrt ugovora temeljem kojega je Anna Dujić od Ministarstva obrane ispod tržišne cijene otkupila stan od 90 četvornih metara koji korist kao apartman za iznajmljivanje.