kornatska tragedija

Dražen Slavica tuži državu: DORH me 13 godina maltretirao. 15 godina sam bio na stupu srama. Uništili su mi život

29.06.2022 u 22:05

Bionic
Reading

Bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, 15 godina nakon kornatske tragedije, tuži državu koja se prema njemu i dalje ponaša nepravedno

Budući da zakonski okvir ne predviđa dobivanje odštete u slučaju oslobađajuće presude, bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica kaže da je bio primoran na tužbu.

'Nakon oslobađajuće presude, zakonom nije predviđeno da dobijete odštetu i sve naknade koje vam pripadaju. S obzirom na to da je spor između mene i države, prisiljen sam ići putem tužbe', rekao je Slavica za Dnevnik Nove TV.

'Ništa mi nisu platili, budući da nema naknade po automatizmu moram tužiti državu i za lišavanje slobode, i za sve ostalo. Država je izgubila spor i nadoknadila je moj odvjetnički tim, tako da taj dio je riješen, ali meni nisu ništa platili'.

Kaže da je nudio mirnu nagodbu po završetku spora, ali da se iz Državnog odvjetništva nisu oglasili. Teško mu je reći koliko je novca u pitanju, to će, dodaje, utvrditi sudski vještaci.

'S obzirom na to da sam 15 godina bio na stupu srama, mislim da će biti nešto', rekao je.

'Pretpostavka je da će se raditi o milijunskim iznosima'.

'Teško je sada reći za što sam sve zakinut, ja sam to sve uspio ostaviti po strani i okrenuti novu stranicu. Ali zakinut sam od svega, od normalnog života, mogućnosti napredovanja u svom poslu ili na nekom drugom. Ostao sam raditi u sustavu, doduše na radnom mjestu niže stručne spreme nego što sam imao prije', rekao je.

Kaže da je ponašanje DORH-a od samog početka bilo neprimjereno.

'Državno odvjetništvo me 13 godina maltretiralo i na osobnoj razini. Kad se vratimo na činjenicu da je vanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku odbacilo moju optužnicu zbog manjka dokaza nakon godinu dana, oni su na optužnici inzistirali i uništili mi 15 godina, odnosno ostatak mog života'.

'Primarno sam očekivao da će se netko iz moje institucije ili netko iz države ispričati za nanesenu situaciju, međutim do danas mi se nitko, govoreći o toj ljudskoj strani, nije ispričao', dodao je.