varanje kupaca

Državni inspektorat u akciji: Njemačka jaja prodavana su kao domaća

05.10.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Europski centar izvrsnosti potrošača, putem Facebook stranice 'Halo, inspektore', izvijestio je o situaciji koja je zbunila kupce jaja. Naime, u prodaji su se pojavila jaja s oznakom da su proizvedena na hrvatskoj farmi, no pažljiviji potrošači primijetili su oznaku DE koja sugerira da ta jaja zapravo potječu iz Njemačke

"Kreativnost u zavaravanju potrošača očito nema granica. Naime, u Zadarskoj županiji pojavila su se jaja čudnih oznaka. Na pakiranju od 10 svježih jaja, s fotografijom Paga iz zraka, pisalo je da ih proizvodi Farma nesilica proizvodno-trgovačkog obrta Šimun iz Paga.

Na kutiji je pisalo kako su to 'jaja proizvedena u hrvatskoj farmi gdje je upravljanje sustavom u skladu s HACCP-om'. Logično, samim tim kao zemlja podrijetla navedena je - Hrvatska. No, neki su inozemni i domaći (bolje educirani) kupci na jajima prepoznali dio oznake sa slovima DE koja se odnosi na jaja iz Njemačke. I to u kaveznom (baterijskom) uzgoju", stoji u objavi ECIP-a.

Sve do tada, potrošači su, kupujući s povjerenjem, bili uvjereni kako se radi o hrvatskim jajima.

"Sve dok slučajno jedan stručnjak za označavanje jaja nije utvrdio kako su to ipak jaja iz Njemačke!? S obzirom na to, pojavila se opravdana sumnja u zavaravajuće deklariranje i obmanjivanje kupaca", navodi se dalje u objavi.

Zato je o svemu obaviješten i Državni inspektorat.

"Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je povodom prijave u kojoj prijavitelj ukazuje na nepravilno označavanje jaja, obavila inspekcijski nadzor propisanih tržišnih standarda za jaja na farmi nesilica, pri čemu je utvrđeno da isti obavlja prepakiranje uvoznih jaja i stavlja ih na tržište kao jaja iz vlastite proizvodnje.

Zbog utvrđene nepravilnosti odmah je donesena upravna mjera zabrane stavljanja na tržište zatečenih jaja iz uvoza kao jaja iz vlastite proizvodnje, a jednako tako zbog utvrđene nepravilnosti vlasniku proizvodno trgovačkog obrta izdan je prekršajni nalog", izvijestili su iz Državnog inspektorata.