UZ SVE AMANDMANE

Dubrovački vijećnici prihvatili proračun od 450 milijuna kuna

29.12.2015 u 21:09

Bionic
Reading

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je na sjednici u utorak navečer prihvatilo prijedlog proračuna za 2016. godinu od 451 milijun kuna, a prihvaćeni su svi amandmani oporbe

Prijedlog proračuna na prošloj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća 21. prosinca zamijenjen je izvješćem o prijedlogu proračuna, a u završnu verziju najvažnijega financijskog dokumenta toga grada na današnjoj sjednici uvršten je 31 amandman oporbe, i to 26 amandmana HDZ-a i pet amandmana liste ‘Srđ je Grad’.

‘Proračun se planira na 451 milijun 172 tisuće kuna, a povećan je dodatno za 13 milijuna kuna u odnosu prema prošlom tjednu. Grad će godinu završiti u plusu s 40 milijuna kuna, a ako se postigne dogovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine za 2016. godinu, imat ćemo proračun oko 500 milijuna kuna’, rekao je uvodno dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Amandmani HDZ-a pretežito su se odnosili na komunalne projekte u užoj i široj okolici Dubrovnika, a dio ih je bio i socijalnog obilježja. Taj se grad u proračunu za sljedeću godinu s 400 tisuća kuna uključio u projekt ‘Dobri ljudi – djeci Hrvatske’, koji vodi Zaklada ‘Vaša pošta’, te je osigurao police životnog osiguranja koje olakšavaju život nezbrinutoj djeci nakon što napune 18 godina i napuste domove za nezbrinutu djecu.

‘Kroz kupnju polica se osigurava da oni dobivaju određeni iznos u vremenskim intervalima kako bi osigurali početne korake u životu’, rekao je obrazlažući taj amandman predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ).

U sklopu amandmana kroz proračun je osigurano i 450 tisuća kuna za humanitarnu udrugu ‘Hrvatska pomaže’, koju vodi Đurđa Adlešić, a suosnivači su joj gradovi Dubrovnik, Zagreb i Osijek.

U proračunu je amandmanima liste ‘Srđ je Grad’ osiguran i novac za iniciranje pametnog sustava upravljanja prometom kako bi se smanjile prometne gužve te sustav kroz koji će se moći prijavljivati komunalni problemi u Dubrovniku, a tijekom zime pokrenut će se i ‘Unplugged festival’ koji bi u Dubrovnik trebao dovesti poznate domaće i svjetske glazbenike.

Inače, da se nije prihvatio proračun za 2016. godinu, u Dubrovniku bi se ponovno pokrenula procedura za prijevremene izbore. To se dogodilo prošle godine, a na prijevremenim izborima u ožujku ove godine gradonačelnik Andro Vlahušić izabran je treći put na tu dužnost.

Redoviti lokalni izbori održat će se 2017. godine.