RUŽA TOMAŠIĆ

EK ne može kontrolirati izbjeglice pa pedra traže u Hrvatskoj

11.12.2015 u 10:01

Bionic
Reading

Europska komisija je u četvrtak donijela osam odluka o povredi prava zbog nepotpunog prenošenja i provedbe zajedničkog europskog sustava azila. Stoga je jučer odlučila uputiti službene opomene Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, što je prvi korak postupka zbog povrede prava, navode iz Predstavništva

Ruža Tomašić, hrvatska europarlamentarka telefonom se za N1 televiziju javila iz Bruxellesa kazavši kako je Komisija je potpuno nespremna dočekala migracijski val, a neki dužnosnici i političari su bili tako hrabri da su pozivali migrante u Europu.

'Sad kad vide da ne mogu kontrolirati situaciju traže 'pedra' i željeli bi ga pronaći u Hrvatskoj, što ne mogu dopustiti kao hrvatska zastupnica u Europarlamentu. Ako se ni jedna od država koje su na prvoj crti udara izbjegličkog vala ne drži pravila koje je postavila Komisija, to znači da nešto nije u redu s tim pravilima i da se u ovakvim okolnostima ona ne mogu provoditi', kazala je Tomašić dodavši da se Hrvatska mora očitovati u roku od dva mjeseca, a onda Komisija upućuje obrazložena mišljenja, što je drugi korak postupka.

Nakon toga, kad zaprime mišljenje, članice imaju još dva mjeseca za odgovoriti, a ako ne odgovore, Komisija može uputiti te članice sudu Europske unije i može predložiti financijske kazne.

Tomašić smtra da je Hrvatska dobro postupila i da ne može snositi odgovornost što oni nisu propisno registrirani na mjestu gdje su ušli u EU.

'Naravno, svi želimo dobro tim ljudima, ali ne možete ih prihvatiti bez da imate gdje s njima. Zamislite da mi sve te ljude koje smo registrirali - oko 500 tisuća ljudi - i onda da oni njih vrate u Hrvatsku! Pa gdje bi mi s tim ljudima? Oni nisu iz našeg okruženja, oni su iz Azije i Afrike, a mogli su u Hrvatsku doći samo preko teritorija neke druge članice EU.

Hrvatska ne može snositi odgovornost što oni nisu propisno registrirani na mjestu gdje su ušli u EU. Dakle, traži se jedan krivac. EK se želi oprati i okriviti države članice koje načina da pomognu tim ljudima, ali i da zaštite svoje nacionalne interese i sigurnost svojih građana', zaključila je Tomašić.

408174 ,408173,408172 ,408154