veliki projekt

Ekskluzivno: Pogledajte kako će izgledati nova i proširena splitska Riva

09.10.2024 u 19:03

Bionic
Reading

Splitska Riva, glavna gradska šetnica i dnevni boravak Splićana preuređen još 2009. godine, rekonstruirat će se i proširiti prema istoku i zapadu po projektu arhitekata iz Studija 3LHD. Između ostalog, na njenom središnjem dijelu uklonit će se glomazni nosači tendi i rasvjetna tijela, koji su bili predmet velikih kritika Splićana.Tportal prvi donosi kako će to izgledati

Sam projekt preuređenja i proširenja Rive u četvrtak ujutro javno će predstaviti splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegovi zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić. Iz vizualizacija koje posjeduje tportal vidljivo je da će golemi nosači tendi biti znatno niži i primjereniji, odnosno nestat će njihove velike konstrukcije koje su optimistično nazivane jarbolima i koje su iz gotovo svih kutova zaklanjale pogled na južne zidine Dioklecijanove palače.

Također, preoblikovat će se rasvjetna tijela koja su Splićani posprdno nazivali vješalima. Ta dva detalja ujedno su bila i jedine veće zamjerke koje su građani imali na novu Rivu, uređenu u doba HDZ-ove gradske vlasti sredinom dvijetisućitih za tada značajan iznos od oko 100 milijuna kuna.

Na natječaju za uređenje središnjeg dijela najvažnijeg gradskog prostora pobijedio 3LHD, a njihov projekt usprkos početnim negodovanjima na koncu se pokazao vrlo uspjelim i prihvaćenim - posebno popločanje 'tehnobetonom', odmicanje štekata kafića od zidova zgrada te veliki zeleni otoci neposredno uz more.

Na tadašnjem natječaju za uređenje Rive postojao je i anketni dio u kojemu su se iznosile načelne ideje za uređenje njenog istočnog dijela, na kojemu se ispred same Dioklecijanove palače i danas nalazi parkiralište, te zapadnog platoa gdje je danas okretište za autobuse, parkiralište i općenito poprilično kaotična situacija. Puljkova administracija s 3LHD-om je sklopila ugovor oko projektiranja preuređenja središnjeg dijela Rive, oko čega se već ranije izjasnilo Gradsko vijeće, ali i uređenja njenog istočnog i zapadnog dijela.

Ti zahvati također će biti predstavljeni u četvrtak ujutro. Po neslužbenim informacijama, radovi na središnjem dijelu Rive - odnosno 'jarbolima'; i 'vješalima' planirani su za iduću jesen, odnosno nakon turističke sezone 2025. godine. Potom bi se krenulo u preuređenje zapadnog dijela Rive, koji bi bio gotovo potpuno oslobođen prometa i pretvoren u pješačku zonu, a na koncu bi na red došao istočni dio, koji također ostaje bez parkirališta i postaje dio najveće pješačke zone u centrima hrvatskih gradova.