U home made verziji. Trebat će mu 6 tjedana da sazrije ;), ali ćete zato imati vlastiti uradak kojega onda možete koristiti u sezoni kolačića koja opasno nadolazi
I opet nije moja originalna ideja nego kompilacija onoga što znam i što sam vidjela, pročitala, iščeprkala kod drugih mudrih i kreativnih ljudi.
Potaknula me prijateljica koja je na svojem tavanu pronašla ekstrakte vanilije, mente, kima i anisa iz 60-tih godina 20. stoljeća! Vintage kolekcija me oduševila i natjerala da istražim kako da ih uradim - sam(a)
Mahune vanilije su skupe, kao i kupovanje ekstrakta vanilije svako malo, zato iskoristite ovaj trik i proizvedite svoj vlastiti!
Kupila sam mahune bourbon vanilije pa sam ih razrezala i sastrugala im unutrašnjost ...
... pa ubacila u staklenku ...
... i prelila rakijom od anisa
Tako će ekstrakt vanilije dobiti taj anisasti štih kojega osobno obožavam osjetiti u kolačima. Naročito onima od čokolade ili šljiva.
Umjesto navedene rakije možete koristiti i vodku i rum - pa birajte
Kad smućkate svoj prvi, kućni ekstrakt vanilije, ostavite ga da odstoji 6 tjedana,
ako imate strpljenja može i dulje. Zapravo, što dulje - to bolje!
Kad je gotov procijedite ga kroz gazu ili filter za filter kavu, napunite par manjih bočica, zalijepite etiketu i - iskoristite ga za sve kolače koje se spremate zamutiti, ispeći, zamijesiti u naredih par mjeseci ;).