odmazda na odmazdu

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku, lider Hezbolaha: Sve ide po planu!

25.08.2024 u 21:04

Bionic
Reading

Hezbolah je u nedjelju lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za atentat na zapovjednika u Bejrutu prošlog mjeseca, a izraelski zrakoplovi gađali su mete u Libanonu neposredno prije tog napada. Popodne je Hezbolah izveo još jedan napad na sjeveru Izraela. Zemlje iz regije boje se da će sukob prerasti u regionalni rat

Skupina Hezbolah popodne je objavila da je izvela novi napad na mjesto Manari u sjevernome Izraelu. Rekli su da su gađali "tehnički sustav" u regiji, koji se nalazi nasuprot južnog libanonskog grada Houla.

Čelnik Hezbolaha, Sayyed Hassan Nasrallah, rekao je u nedjelju da će njegova skupina procijeniti učinak svoga raketnog te napada dronom na izraelske vojne ciljeve ranije tijekom dana prije nego što odluče hoće li izvesti daljnje napade kako bi osvetili ubijenog zapovjednika.

"Ako rezultat ne bude dostatan, zadržat ćemo pravo da odgovorimo drugi put", rekao je Nasrallah.

Rekao je da je napad njegove skupine na Izrael u nedjelju bio usmjeren na bazu vojne obavještajne službe u blizini Tel Aviva, oko 100 kilometara (70 milja) od izraelsko-libanonske granice.

'Glavna meta operacije" unutar Izraela bila je "baza Glilot - glavna baza izraelske vojne obavještajne službe", rekao je Nasrallah, prenosi Al Jazeera.

Rekao je i da nisu imali namjeru gađati Tel Aviv, zračnu luku Ben Gurion ili zgradu izraelskog ministarstva obrane.

Vođa libanonske oružane skupine u televizijskom obraćanju izjavio je da je napad izveden "prema planu", negirajući tvrdnje izraelske vojske da su njihovi preventivni napadi spriječili obuhvatniji napad skupine.

Dodao je da bi libanonski Hezbolah u budućnosti mogao koristiti precizne projektile, iako to nije bila njihova namjera u nedjelju.

Netanyahu: Ovo nije kraj priče

Izraelska vojska rekla je da Hezbolah nije uspio napasti vojno-obavještajnu bazu u blizini Tel Aviva.

Izraelski zrakoplovi neposredno prije jutrošnjeg napada Hezbolaha gađali su mete u Libanonu jer je vojska procijenila da se Hezbolah sprema započeti napad. 'Oko 100 izraelskih borbenih zrakoplova pogodilo je tisuće Hezbolahovih raketnih bacača u južnom Libanonu koje su bile usmjerene prema sjevernom i središnjem Izraelu', rekla je vojska u nedjelju.

Izraelski oporbeni vođa Yair Lapid rekao je da su izraelski napadi na Libanon u nedjelju ujutro bili neophodan čin: "Akcije izraelskih zračnih snaga jutros opravdan su i nužan čin samoobrane protiv terorističke organizacije koja je planirala neselektivno pucati na izraelske civile."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da izraelska akcija protiv Hezbolaha "nije kraj priče".

Izraelski premijer rekao je da je njihova protuzračna obrana presrela sve rakete i bespilotne letjelice lansirane na zemlju, prenosi Reuters.

Strahuje se od eskalacije, američki general stigao u Izrael

Jemenski hutisti, pobunjenici koje također podržava Iran, pohvalili su napade Hezbolaha na Izrael i opetovali prijetnje da će pokrenuti vlastiti napad kao odgovor na izraelske napade na luku u Jemenu: "Još jednom potvrđujemo da jemenski odgovor definitivno dolazi."

Libanonski privremeni premijer Najib Mikati održao je hitan sastanak s ministrima na kojem se razgovaralo o situaciji na jugu zemlje, javlja državna Nacionalna novinska agencija.

Tijekom sastanka Mikati je naglasio da održava niz kontakata s libanonskim prijateljima kako bi se zaustavila eskalacija. Također je istaknuo stajalište Libanona u potpori međunarodnim naporima koji bi mogli dovesti do prekida vatre u Gazi.

Jordan je upozorio na daljnju eskalaciju te mogućnost da sukob preraste u regionalni rat.

Slično upozorenje uputio je i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi američkom generalu Charlesu Q. Brownu, načelniku združenog stožera SAD-a, koji je stigao večeras u Izrael nakon teške razmjene vatre između Izraela i Hezbolaha, javlja Reuters.

'Međunarodna zajednica mora 'uložiti sve napore i pojačati pritiske kako bi ublažila napetost i zaustavila stanje eskalacije koja prijeti sigurnosti i stabilnosti cijele regije', rekao je egipatski čelnik Brownu, priopćili su iz njegova ureda.

Očekuje se da će Brown održati sastanke s visokim izraelskim vojnim dužnosnicima.