važan korak

EU: Zadovoljni smo zbog prvog razgovora Xija i Zelenskog

26.04.2023 u 23:03

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u srijedu je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije, ocijenivši da je riječ o "prvom važnom koraku".

"Veoma je važno da Kina i Ukrajina razgovaraju. Podsjećam da svi želimo mir (...) No svi moraju shvatiti da nam ne treba bilo kakav mir", rekao je španjolski dužnosnik koji boravi u posjetu Bogoti.

"Ne treba nam mir u kojemu netko mora popustiti pred brutalnom invazijom, nego pravedan mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost" Ukrajine, istaknuo je španjolski političar.

Xi Jinping je u srijedu rekao Volodimiru Zelenskom da je Kina "oduvijek bila na strani mira" i pozvao na "pregovore". Ovo je, koliko je poznato, prvi razgovor dvojice čelnika od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022.

"Iznimno mi je drago zbog tog razgovora, nadam se da je to prvi korak nakon kojega će Kina preuzeti ulogu i uvjeriti Rusiju da prekine agresiju", dodao je Borrell.

Ranije je dužnosnik EU-a koji je htio ostati anoniman izrazio zadovoljstvo zbog toga što su "komunikacijski kanali otvoreni".

I njemačka vlada i francuski predsjednik pozdravili su prvi razgovor između Zelenskog i Xija kao dobari ohrabrujuć znak.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer je pak podsjetio da su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i francuski predsjednik Emmanuel Macron "uputili zahtjev predsjedniku Zelenskom" za takav razgovor "u prigodi njihova sastanka s predsjednikom Xijem u Pekingu".

Ukrajinski predsjednik želi već mjesecima razgovarati s Xijem u nadi da će ga uvjeriti da bude naklonjeniji Kijevu u pogledu ruske invazije, no Peking nije odgovarao na ukrajinske prijedloge.

Kina je u srijedu objavila da će poslati izaslanstvo u Ukrajinu u nastojanju da se pronađe "političko rješenje" sukoba.

Peking je u veljači objavio dokument u 12 točaka o sukobu u Ukrajini. Inicijativa, smatrana mirovnim planom, poziva Moskvu i Kijev na pregovore.

Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa u rujnu prošle godine ni Krima 2014. godine.

Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih je mjeseci snažno pojačala političku i gospodarsku suradnju s Rusijom.

Odnosi Pekinga i Moskve, burni tijekom Hladnog rata, ojačali su zadnjih desetljeća u želji da se odupru utjecaju SAD-a.

Xi Jinping je prije nekoliko tjedana posjetio Moskvu gdje je potvrdio partnerstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.