POŠTENIJA PRAVILA

Novi udarac na AstraZenecu: Europska komisija promijenila pravila za izvoz cjepiva

24.03.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Europska komisija u srijedu je usvojila uredbu kojom je prilagođen mehanizam odobravanja izvoza cjepiva, a sve s ciljem očuvanja sigurnosti opskrbnih lanaca, potvrdio je to izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare

'Kao što znate, mehanizam je uveden 30. siječnja 2021., a nedavno je produžen do 30. lipnja, uz široku potporu država članica EU-a. Sustav je uveo prijeko potrebnu transparentnost u odnosu na isporuke cjepiva u EU', kazao je Dombrovskis.

Pojasnio je da su uravnoteženo koristili mehanizam.

'Odobrili smo ih 380 od 381. Nije odobren samo jedan zahtjev za odobrenje izvoza jer bi to ugrozilo obveze AstraZenece', kazao je izvršni potpredsjednik EK-a.

Podsjetio je da je AstraZeneca ispunila samo mali dio svojih ugovorenih obveza.

'Europa je poduzela sve da se ponaša pošteno i odgovorno, vodeći računa o našoj vodećoj globalnoj ulozi od početka pandemije. EU je i dalje najveći svjetski izvoznik cjepiva. Najviše doprinosimo zemljama s niskim i srednjim prihodima u takozvanom programu COVAX', kazao je Dombrovskis, dodavši da je EU jedini proizvođač unutar OECD-a koji nastavlja izvoziti cjepivo u zemlje koje imaju vlastite proizvodne kapacitete.

Međutim primijetili su da se stalni nedostaci u proizvodnji ne raspodjeljuju pošteno među različitim državama ugovarateljima. I kad te zemlje ne izvoze u EU, nema reciprociteta, dodao je.

'EU se i dalje suočava s vrlo ozbiljnom epidemiološkom situacijom i nastavlja značajno izvoziti u zemlje čija je epidemiološka situacija manje ozbiljna od naše ili čija je provedba cijepljenja naprednija od naše. Kako bi se otklonile te neravnoteže, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošle srijede pozvala je na uvođenje reciprociteta i proporcionalnosti.'

U skladu s time, u srijedu su usvojili dvije prilagodbe postojećeg mehanizma. Oni su neophodni za postizanje cilja osiguravanja pravovremenog pristupa cjepivima protiv Covida-19 za građane EU-a.

  • +6
Cjepivo Oxford/AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

'Prvo, uzajamnost. Ako država odredišta, koja ima velike proizvodne kapacitete, ograničava vlastiti izvoz cjepiva ili tvari - bilo zakonom, bilo na drugi način - razmotrit će se je li opravdan izvoz u ovu zemlju.

Drugi element je proporcionalnost - što znači pronalaženje prave ravnoteže: države članice i Komisija razmotrit će uvjete koji prevladavaju u zemlji odredišta, posebno epidemiološku situaciju, njezinu stopu cijepljenja i postojeću dostupnost cjepiva za COVID-19', pojasnio je izvršni potpredsjednik Europske komisije.

Naravno, važna točka razmatranja ostaje poštivanje ugovora. EU će razlikovati tvrtke s lošom izvedbom i one s dobrom izvedbom na putu da ispune svoje ugovorne obveze.

Uz to, novi zakon uključuje neke države, koje su prethodno bile izuzete, u opseg uredbe.

'Primarni cilj ove prilagodbe je veća transparentnost izvoza i stjecanje potpune slike o onome što se događa izvan EU-a kako bi se izbjeglo moguće zaobilaženje pravila', kazao je Dombrovskis.

Izvoz u zemlje s niskim i srednjim prihodima, opskrba putem COVAX-a, izvoz u prekomorske zemlje te na teritorije EU-a i dalje su bezuvjetno izuzeti.

'Dodana vrijednost ovog prijedloga je to što bi nam trebao omogućiti pristup suradnji s našim partnerskim zemljama, posebno onima u manje teškoj situaciji. To će također pomoći osigurati dobro funkcioniranje protoka cjepiva i sastojaka kako bi se poduzećima pružila predvidljivost da pojačaju globalnu proizvodnju i osiguraju poštenu distribuciju cjepiva. Uredba će nam pomoći da ispunimo očekivanja građana EU-a, zadržavajući pritom odgovornost prema našim partnerima širom svijeta. U ovom presudnom trenutku najvažnije je stabilizirati i ubrzati isporuku cjepiva', zaključio je.