pandemijA KORONAVIRUSA

Europske zemlje u karanteni, zatvaraju se granice, broj zaraženih viši od 194.000

18.03.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Francuska u srijedu, nakon Italije i Španjolske, počinje s općom karantenom na najmanje 15 dana tijekom kojih će biti dopušteno samo apsolutno neodgodivo kretanje, dok je broj zaraženih u svijetu prešao 194 tisuće u 150 zemalja i teritorija

Belgija uvodi slične mjere od srijede do 5. travnja. U Njemačkoj je stanovništvo pozvano da ostane kod kuće i odustane od godišnjih odmora.

Građanima će se u srijedu navečer putem televizije obratiti kancelarka Angela Merkel kako bi od njih zatražila da poštuju upute. Ne očekuje se da će objaviti nikakve nove mjere.

U Britaniji, rečeno je da se treba izbjegavati svaki socijalni kontakt. U Grčkoj su vlasti donijele mjere karantene za migrantske kampove.

Ministarstvo za migracije odlučilo je da su sljedećih 14 dana odgođeni posjeti pojedinaca ili organizacija, a u kampove može ući samo osoblje s dozvolom. Tražitelji azila mogu izaći samo u hitnim slučajevima. Novopridošlima će se obavezno mjeriti temperatura, a zajednički prostori i ulazi će se dnevno čistiti i dezinficirati.

Deseci tisuća migranta žive u kampovima, često prenapučenim. Liječnici bez granica zatražili su prošli tjedan "hitnu evakuaciju kampova" s obzirom na trenutno stanje s koronavirusom. Atena je naredila samoizolaciju na razdoblje od 14 dana za sve putnike koji dolaze na grčki teritorij.

Izrael zabranjuje svako kretanje osim onog nužnog. U toj zemlji potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom skočili su za 40 posto na 427 u posljednja 24 sata.

Ukrajina je zatvorila sva javna mjesta, a Danska ojačala mjere, zabranjujući okupljanja više od deset osoba i namećući zatvaranje dućana, osim supermarketa i ljekarni.

Malta je odlučila da će u subotu zaustaviti sve dolazne letove i dopustiti samo teretnim, humanitarnim i repatrijacijskim zrakoplovima da slete. Ta je zemlja zabilježila 38 slučajeva zaraze, od kojih su čak 32 osobe zaražene u inozemstvu.

Cipar također od subote zaustavlja na dva tjedna većinu putničkih letova iz inozemstva. Srbija, koja je proglasila izvanredno stanje, odgodila je izbore kao i Sjeverna Makedonija. Rusija je na tri tjedna zatvorila škole.

Naredbu o zatvaranju na sljedećih mjesec dana dobili su kazini u Las Vegasu. Svetište Lourdes na jugu Francuske prvi puta u povijesti zatvorilo je vrata.

Granice pod kontrolom

Zemlje članice EU-a su se složile da će na 30 dana zabraniti ulazak u EU građanima iz trećih zemalja.

Kanada je zatvorila granice strancima osim Amerikancima, a mediji su javili da će i sa SAD-om dogovoriti djelomično zatvaranje.

Dvije zemlje finaliziraju dogovor o zatvaranju granica, osim za nužna putovanja, a po njemu bi se, kako javljaju mediji, mogla nastaviti prekogranična trgovina.

Čile je zatvorio svoje kopnene, morske i zračne granice, kao i Kolumbija. Tunis je zatvorio zračne i kopnene granice. Brojne su zemlje proglasile izvanredno stanje, među njima zadnja u srijedu Australija, a očekuje se da će ga proglasiti i Kosovo.

Izraelski Shin Beth, služba za unutarnju sigurnost, dobio je dopuštenje skupljati podatke o građanima u borbi protiv širenja virusa.

Nove brojke

Više od 194.300 ljudi zaraženo je koronavirusom u svijetu a 7873 je umrlo od zaraze zabilježene u 150 zemalja i teritorija, brojke su koje je u srijedu u 10,00 sati objavila agencija France presse.

U Kini je peti dan zaredom broj 'uvezenih' slučajeva koronavirusa nadmašio broj lokalnih prijenosa, sa samo jednim novim potvrđenim slučajem lokalne zaraze u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija Covida-19. U kontinentalnoj Kini zabilježeno je 13 novih slučajeva.

Najpogođenije zemlje osim Kine su Italija s 2503 smrtna slučaja od 31.506 zaraženih, Iran s 988 mrtvih od 16.169 zaraženih, Španjolska s 491 na 11.178 i Francuska sa 175 na 7730.

Broj novozaraženih u Južnoj Koreji u srijedu je malo narastao u odnosu na dan prije, ali je i dalje ispod sto. Prve žrtve zabilježili su Brazil, Turska i Moldova, a prvi slučaj zaraze Kirgistan i Crna Gora.

Europa je u srijedu u 10 sati gotovo dostigla Aziju po broj smrtnih slučajeva - Azija ih ima 3383 a Europa 3353. Stari kontinent zasad bilježi dvadeset tisuća zaraženih manje od Azije. SAD i Kanada imaju 6324 zaražena i 104 smrtna slučaja.