progovorili su

Europski moćnici strepe: U ratu smo s ekstremistima koji ne vjeruju u demokraciju

16.07.2024 u 22:29

Bionic
Reading

Strah od političkog nasilja tinja ispod površine i u Europi. Diljem Starog kontinenta političari sa svih strana sa strahom su u subotu promatrali napad na Donalda Trumpa

Ono što su mnogi vidjeli bila je rastuća opasnost u njihovim zemljama koja se odražava direktno na njih, analizira Politico.

Dok je Europa počela razmatrati koliko je Trump bio blizu smrti, poruka europskih čelnika bila je jasna: ako se to moglo dogoditi u Americi, može se dogoditi i ovdje.

U Francuskoj je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen rekla da je pokušaj atentata simbol 'nasilja koje potkopava naše demokracije', upozorivši na društvenim mrežama: 'Francuska nije sigurna od ovog nasilja.'

Giorgia Meloni, talijanska premijerka, rekla je da 'posvuda u svijetu postoje granice koje se nikada ne smiju prijeći'. Dodala je: 'To je upozorenje svima, bez obzira na političko opredjeljenje, da politici vrate dostojanstvo i čast.'

Za mnoge europske političare napad na Trumpa nije bio samo upozorenje što bi se moglo dogoditi, već podsjetnik na ono što se već dogodilo na kontinentu na kojem nasilje i politička ubojstva više nisu neuobičajeni.

Nije dugo prošlo od atentata na Roberta Fica

U svibnju je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen nakon što je pucano u njega nekoliko puta u naizgled politički motiviranom napadu.

Prošlog mjeseca je Mette Frederiksen, danska premijerka, pretrpjela ozljedu vrata nakon što ju je napao muškarac dok se šetala središtem Kopenhagena.

Njemačka je također doživjela niz nasilnih napada na političare, uključujući onaj na Matthiasa Eckea, vodećeg socijalističkog kandidata za izbore za Europski parlament u lipnju, te je hospitaliziran nakon što je napadnut dok je lijepio predizborne plakate.

  • +9
Atentat na Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

U UK-u su u posljednjih osam godina ubijena dva člana parlamenta. Laburističku zastupnicu Jo Cox ubio je 2016. neonacist tijekom kampanje za referendum o EU-u, a konzervativnog zastupnika Davida Amessa nasmrt je izbo nožem simpatizer skupine Islamska država tijekom sastanka s biračima 2021. godine.

Nakon povremeno izazovnih općih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu ovog mjeseca i govoreći nekoliko sati prije napada na Trumpa tijekom vikenda, predsjedajući Donjeg doma Lindsay Hoyle otkrio je da je jedina stvar koja ga noću drži budnom bila pomisao da je još jedan zastupnik ubijen.

Sinoć je Hoyle rekao da je pisao Trumpu u znak solidarnosti, otvoreno navodeći da smo 'u ratu' s ekstremistima koji ne vjeruju u demokraciju.

Anarhija u Velikoj Britaniji

Kao što dokazuju britanska ubojstva, nisu samo desničarski kandidati izloženi nasilju.

Opći izbori pokrenuli su val zastrašivanja birača i kandidata diljem Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu su se aktualni i potencijalni laburistički zastupnici posebno žalili na ponašanje nekih pristaša nezavisnih kandidata. Laburistički kandidati privatno su govorili o valu bijesa i prijetećeg ponašanja povezanog sa stajalištem stranke o sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su neki prekoračili granicu onoga što su smatrali prihvatljivim ponašanjem.

Policija sada istražuje izbornu pobjedu Shockata Adama, ​​nezavisnog kandidata koji je pobijedio Jonathana Ashwortha, ključnog člana kabineta u sjeni Keira Starmera, i postao novi zastupnik za Leicester South, a pruža veliku podršku Palestincima u sukobu u Gazi.

Leci koji su naširoko distribuirani u izbornoj jedinici tijekom izbora sugerirali su da je Ashworth bio 'apstinent od prekida vatre' i pristaša 'genocida', a njegova fotografija bila je postavljena preko slika uplakane djece i ruševina; leci nisu pripisani nekoj kampanji i kao potencijalno kršenje izbornog zakona. Adam je negirao odgovornost za to.

Izvor: Društvene mreže / Autor: WBNS 10TV

Ostale policijske snage istražuju daljnje incidente diljem UK-a.

Laburistički kandidat, koji je tražio da ne bude imenovan zbog sigurnosnih razloga, rekao je za Politico da su tijekom kampanje bili zabrinuti kad bi dovodili svoju djecu u izbornu jedinicu zbog razina zlostavljanja ili zastrašivanja kojima su bili izloženi.

Budući zastupnik rekao je da im je savjetovano da nikamo ne putuju sami. Insajder koji je radio na njihovoj kampanji rekao je da su jednog od kandidata pratili pristaše nezavisne stranke u kombiju dok su oni lupali na vrata u izbornoj jedinici. 'Razgovarali smo s policijom cijelo vrijeme', rekli su.

Drugi kandidat rekao je da su javne hajke bile posebno problematične zbog onoga što su smatrali nedostatkom odgovarajuće sigurnosti, pa su neki jednostavno odustali od sudjelovanja na izborima. Drugi su rekli da su glasači uznemiravani izvan biračkih mjesta.

Faktor Farage

Jedna od glavnih meta uvredljivog i nasilnog ponašanja u Britaniji bio je Nigel Farage, veteran Brexita, vođa pobunjeničke stranke Reform UK i blizak prijatelj Trumpa.

Faragea su u više navrata gađali pićem i drugim predmetima dok je vodio kampanju u javnosti i dugo mu je bio potreban 24-satni profesionalac koji ga je čuvao.

U nedjelju je Farage brzo povukao paralele između tretmana njega i napada na Trumpa.

'Vidjeli smo to u britanskoj politici', rekao je desničarskoj TV kući GB News. 'Ono što vidimo u mainstream medijima i na društvenim mrežama su milijuni ljudi koji se okreću mržnji. I moram vam reći, bojim se da u ovoj zemlji ne zaostajemo toliko za tim.'

Farage je dodao da je prošli tjedan napadnut u javnosti. 'Posljednji put me netko gađao pićem prošle srijede. Općenito ne objavljujem kada se dogode takve stvari.'

Uzvratna borba

Ovotjedni samit Europske političke zajednice (EPC) u palači Blenheim u južnoj Engleskoj pruža priliku europskim čelnicima da se suprotstave političkom nasilju nakon pokušaja atentata na Trumpa. Čelnici 47 europskih zemalja trebali bi se okupiti u Ujedinjenom Kraljevstvu u četvrtak.

Keir Starmer, novi britanski laburistički premijer, bit će domaćin, a jedan od tri okrugla stola na EPC-u posvećen je 'obrani i osiguravanju demokracije'.

Njegova će se vlada ovog tjedna nadati da će dati primjer nakon što je ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo brz pregled kampanje za opće izbore u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi razumjelo prirodu prijetnje s kojom se suočavaju kandidati i razinu zaštite koju su dobili.

'Sramotne scene koje smo vidjeli u nekim područjima tijekom ove predizborne kampanje ne smiju se ponoviti', rekla je ministrica unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Yvette Cooper.

Prijetnja je ozbiljna

Neke europske zemlje već su uvele nove zakone kako bi zaštitile političare od rastuće prijetnje.

U Slovačkoj su zakonodavci usvojili novi zakon prošlog mjeseca zbog pokušaja ubojstva premijera Fica, zabranjujući okupljanja u blizini domova političara ili sjedišta vlade. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je 31 milijun funti dodatne potrošnje za sigurnost zastupnika ranije ove godine.

Ali za mnoge vodeće političare prijetnja je i dalje previše ozbiljna.

Geert Wilders, vođa nizozemske krajnje desne Slobodarske stranke (PVV), koji je i sam godinama pod zaštitom 24 sata dnevno zbog prijetnji smrću, objavio je na X-u: 'Ono što se dogodilo u SAD-u može se dogoditi i u Nizozemskoj. Nemojte to podcijeniti.'