pravo na samoobranu

Europski parlament jasan: Ukrajina mora moći gađati ciljeve u Rusiji

19.09.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom se poziva na ukidanje trenutačnih ograničenja koja sprječavaju Ukrajinu da koristi zapadno oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije

Tekst rezolucije, koji je podržan s 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana, ističe da bez ovih promjena Ukrajina ne može u potpunosti ostvariti svoje pravo na samoobranu, čime ostaje izložena napadima na svoje stanovništvo i infrastrukturu.

Smanjenje vojne pomoći

Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog smanjenja obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini iz država članica EU-a. U rezoluciji se upozorava da nedostatna isporuka streljiva i ograničenja u njihovoj uporabi umanjuju učinak dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini. Zastupnici su ponovno pozvali države članice da ispune obećanje iz ožujka ove godine, prema kojem su se obvezale isporučiti milijun komada streljiva Ukrajini, te da ubrzaju dostavu oružja, sustava protuzračne obrane i projektila, uključujući rakete TAURUS.

Povećanje vojne podrške

Uz ove zahtjeve, zastupnici su ponovno istaknuli svoj stav da bi sve zemlje članice EU-a i NATO-a trebale zajednički i pojedinačno osigurati godišnju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od najmanje 0,25 posto svog BDP-a kako bi joj se osigurala kontinuirana podrška u obrani od ruske agresije.

Proširenje sankcija

Rezolucija također poziva na zadržavanje i proširenje sankcija EU-a protiv Rusije, Bjelorusije te ostalih zemalja i entiteta koji podržavaju ruski ratni stroj. Zastupnici su osudili nedavni prijenos balističkih raketa iz Irana u Rusiju te zatražili pojačane sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje zbog njihove uloge u pružanju vojne podrške Moskvi. Također se predlaže da više kineskih pojedinaca i entiteta bude dodano na popis sankcija te da se poduzmu strože mjere protiv tvrtki i trećih zemalja koje zaobilaze sankcijski režim.

Zapljena ruske imovine za obnovu Ukrajine

Zastupnici Europskog parlamenta ističu da je odgovornost za ratne zločine koje je počinila Rusija, kao i reparacije koje bi Moskva trebala platiti, ključni dio svakog budućeg mirovnog rješenja. Parlament traži uspostavu pravnog okvira za zapljenu ruske državne imovine zamrznute unutar EU-a kako bi se ta sredstva iskoristila za obnovu Ukrajine i nadoknadu štete uzrokovane ratom.