DRAMA U SLAVONIJI

Evakuacija djece i staraca, kuće u okruženju!

  • +17

Poplave, odroni i srušena stabla

Izvor: Pixsell / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Vodostaj Save od Slavonskog Šamca do Županje u proteklih 24 sata narastao je preko 3 i pol metra. U Slavonskom Šamcu proglašeno je stanje izvanrednih mjera obrane od poplave, kod ušća Bosne u Savu počeo je popuštati nasip, poslano je 100 vojnika i bageri koji pokušavaju ojačati nasipe. Zbog izvanrednih prilika nastalih visokim vodostajima rijeka na području Brodsko-posavske županije jutros je hitnu sjednicu održao županijski stožer za zaštitu i spašavanje. U pojedinim je mjestima u tijeku evakuacija stanovništva

Na inicijativu Hrvatskih voda stožer je donio odluku da Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje uputi poziv da u Slavonski Šamac uputi stotinu vojnika, a 50 vojnika na Orljavu.

Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda. Zbog obilnih kiša na području slijeva Orljave, ta se rijeka izlila u mjestu Gradac, kod Pleternica, a vatrogasci i mještani počeli su s evakuacijom djece i starijih stanovnika. Voda je okružila 200-tinjak kuća kojima su poplavljeni podrumi, a snažan vodeni val odnio je i traktor na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, javlja HRT.

Zabranjena plovidba Savom

Zbog porasta vodostaja rijeke Save jutros su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava na dionici Dubočica-Novi Grad te je privremeno zabranjena plovidba na navedenoj dionici na Savi. Upozorenje o zabrani plovidbe slavonskobrodska Lučka kapetanija je uputila zapovjednicima plovila, voditeljima čamaca, brodarskim tvrtkama, te ostalim sudionicima u plovidbi. "Ovo su redoviti postupci u ovakvim situacijama, i na plovnom putu nema drugih izvanrednih događanja", izjavio je za Hinu Stjepan Benić, kapetan Lučke kapetanije Slavonski Brod. Ujedno Lučka kapetanija poziva zapovjednike plovila da pojačaju sastav posade i vez plovila, da na mjestima veza više od tri plovila imaju u pripremi plovilo s vlastitim pogonom te da o uočenim promjenama i događanjima u plovnom putu obavijeste nadležnu Lučku kapetaniju.


'Bez obzira što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili uslijed poplava prije četiri godine', rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice koja je noć provela s ugroženim sugrađanima.

Vodostaj Save kod Babine Grede dosegao je rekordnu razinu, a Sava i dalje raste u prosjeku 10 cm svakih sat vremena. Ako nastavi ovim tempom, za 6 sati biti će proglašeno izvanredno stanje, javljaju za tportal mještani s terena. 

Zbog izlijevanja voda rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica, a tijekom noći vatrogasci su evakuirali najugroženijih pedeset stanovnika toga dijela grada u vatrogasni dom. Drugim stanovnicima toga dijela Lipika vatrogasci donose prehrambene artikle i pitku vodu. Iako se voda polako povlači, u Lipiku i okolici kiša i dalje pada a voda sa Psunja slijeva se u Pakru i Šeovicu, pa se na ugroženom dijelu Lipika očekuje novi vodeni val. Visoke vode Pakre srušile su i pješački most kod pakračke bolnice, te most prema lipičkim vinogradima, javlja HRT

Županjska Posavina je pod vodom. Odčepljuju se kanali, stižu tisuće vreća s pijeskom, no voda i dalje nalazi put do kuća. U protekla 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše.

Elementarna nepogoda proglašena je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Šteta na poljoprivrednim usjevima je golema. Mještani spašavaju što se spasiti može. Mnoge su kuće već pod vodom koja navire sa svih strana. Vjetar je pak u Slavoniji rušio znakove, urušila se i jedna kuća, a stabla, zbog vlažnog tla, čupana su iz korijena. Iako velike rijeke ne prijete izlijevanjem, njihovi pritoci i odvodni kanali još će danima praviti štetu u Slavoniji.

U petak oko 6.30 u ulici Augusta Šenoe u Vukovaru odronila se zemlja s brda pri čemu je odron pao u dvorište obližnje kuće te je zemlja zatrpala cijelu stražnju stranu kuće.


Požeški kraj najjače je stradao od poplave uslijed velike količine kiše. Cijela požeška kotlina je potopljena, a branitelji cijelu noć se bore s vodenom stihijom. Grade se zečji nasipi na cijelom potezu rijeke Orljave od Pavlovaca do Pleternice.

'Da više ne padne ni kap kiše, ogromna šteta već je učinjena, štete na povrtlarskim kulturama bit će milijunske, a ova kiša završni nam je udarac', kaže za Glas Slavonije povrtlar Miroslav Filipović iz Bušetine, predsjednik Zajednice udruga povrtlara Hrvatske. Olujni vjetar praćen obilnom kišom izazvao je u Slavoniji i Baranji u četvrtak velike probleme. U Osijeku je srednja brzina vjetra iznosila šest do osam metara u sekundi, a udari vjetra bili su 17 m/s. Službeni su to podaci Tanje Renko iz DHMZ-a, koja kaže da se takvi udari vjetra u Slavoniji bilježe jednom u deset godina.

Prognozira manjak domaće robe na ljeto, što će, dodaje, pogodovati uvoznicima. 'Kiša pustoši sve što je zasađeno – od šećerca, koji je odavno posijan i trebao je biti u fazi klasanja, do tikvica, od kojih nema ništa. Štete će biti enormne i na jagodama. Hladno je i ona ne raste, ne zrije, a dobila je i bolesti. Plastenici plivaju pod vodom, a odnosi ih i vjetar, poput mojega. Već je svibanj, a nemate domaćeg krastavca gotovo ni za lijek, folije za papriku nisu napravljene... U 20 godina ovo ne pamtim, ovo je katastrofa', kaže Filipović.

Hrvatska vojska stiže u pomoć Slavoncima u obrani od poplave

Na ugrožena područja Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije danas je upućeno 250 pripadnika Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamacima s posadama kako bi pomogli stanovništu u obrani od poplave. Takvu je odluku donio ministar obrane Ante Kotromanović nakon što im je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Temeljem vladine odluke, a uz prethodnu suglasnost hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH, danas će dva helikoptera s 15 pripadnika Oružanih snaga RH biti upućena u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći na tamošnjem poplavljenom području, no zasad čekaju poboljšanje vremena.

Riječ je o dva helikoptera iz eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane koji će sudjelovati u akciji pružanja pomoći građanima na području Maglaja, Doboja i Zavidovića. Posade će poletjeti iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama kod Trogira.

Iz MORH-a su izvijestili da je, uz dvije letačke posade, s osam pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo i pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.