KONKRETNE MJERE

Evo što SDP nudi mladima za bolji život

09.01.2018 u 12:24

Bionic
Reading

Poticanje gospodarstva i investicija, socijalna sigurnost i bolji uvjeti rada - tri su cilja na kojima ove godine misli raditi SDP. Naglasak su danas dali na planu za mlade, za koje SDP priprema niz mjera

'Hrvatsku je do sada napustilo 50 tisuća građana. Iako se svi kunu da su mladi budućnost i svima su usta puna mladih, oni nemaju mogućnost boljeg radnog mjesta, nemaju mogućnost napredovanja i krova nad glavom. Trud i znanje se ne nagrađuju i cijene. Mladi ne smiju biti besplatna radna snaga, oni nisu roba nego su istinska šansa društva', poručio je na press konferenciji u središnjici stranke predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Bernardić je podsjetio kako je zadnjih mjesec dana s mladima iz Foruma mladih SDP-a razgovarao o njihovim problemima, a sada dijalog otvara i za one van stranke. 'Kako vidimo da vladajući prihvaćaju naše ideje bilo bi dobro da prihvate i ovu. Inače riskiraju egzodus', rekao je Bernardić.

  • +3
SDP na konferenciji za medije o planovima za poboljšanje položaja mladih u RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od mjera koje SDP predlaže Bernardić je spomenuo onu kojom se predlaže da se volonterski i studentski rad prizna kao radno iskustvo, mjeru kojom se vraća vježbeništvo i limitira SOR (stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa), ali i onu kojom se predlaže stimuliranje ugovora na neodređeno i destimuliranje ugovora na određeno. 'Tražimo dizanje dobne granice za oslobođenje doprinosa do 35 godine, da se da prioritet kod dodjele poljoprivrednog zemljišta mladim obiteljima, a što se tiče stanova predlažemo sufinanciranje stanova za najam i gradnju stanova za najam. Mlade obitelji u ruralnom prostoru moramo osloboditi od komunalne naknade i osigurati im besplatne priključke i zemljište i tako čitav niz godina osigurati da ostaju u Hrvatskoj. Kad je u pitanju kupnja nekretnina treba vratiti oslobođenje od poreza za kupnju prve nekretnine', rekao je Bernardić.

'Umjesto da smo krenuli s nužnim obrazovnim promjenama koje su trebali biti depolitizirane, naš premijer je odlučio potpuno politizirati provedbu reforme, samog sebe je stavio na čelo posebnog povjerenstva zaduženog za provedbu reforme obrazovanja i time je opalio šamar struci i poslao poruku da će obrazovna reforma biti pod kapom i čizmom politike. Opalio je šamar i ministrici Divjak rekavši joj da njegova vizija nije poput njezine, očito da HDZ ne dijeli viziju HNS-a o obrazovanju, a zbog toga će patiti budućnost Hrvatske', poručila je Sabina Glasovac.

'Zašto se odustalo od dokumenta koji se zove kurikulum informatike za strukovne škole koji je izradio tim Borisa Jokića, koji je predvidio sate informatike? Radi se o dokumentu koji je dobio pozitivne recenzije struke i međunarodne zajednice. Zašto se odustalo od sastavnica dokumenata kurikularne reforme koje je načinio isti tim, a bio je usmjeren ponovo na informatiku? Sve je to inicijalni dokument koji je dobio pozitivnu recenziju', poručila je ministrici Divjak Glasovac.

'Nije dovoljno samo skrivati pipce u slučaju Agrokor, baviti se time tko će biti ravnatelj Plitvica, bavit se ideološkim podjelama nego treba krenuti putem reformi', poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

SDP-ovi gradovi i politike u prijašnjim mandatima pokazuju da se može, poručio je Jakšić.