PRLJAVI NOVAC

Fimi media se gasi, kako će država utjerati dug?

22.03.2014 u 08:30

Bionic
Reading

U presudi za aferu Fimi media, sutkinja Ivana Čalić kaznila je Ivu Sanadera kao šefa kriminalne skupine, njegove pomagače, njegovu bivšu stranku HDZ, ali i tvrtku preko koje se izvlačio novac iz državnih poduzeća. Fimi media kažnjena je gašenjem, a prije toga mora državi vratiti 11,9 milijuna kuna. No što je s poreznim dugom ove tvrtke? Hoće li se pravomoćnošću i on ugasiti ili država ima mehanizme kojima će se naplatiti?

Po nalogu suca koji je vodio istragu u aferi izvlačenja državnog novca, računi tvrtke u vlasništvu Nevenke Jurak blokirani su još od 2010. godine. Na listi poreznih dužnika vidljiv je dug Fimi medije od 6,9 milijuna kuna, zanimalo nas je kako će se i kada država naplatiti, pogotovo zato što će pravomoćnošću presude tvrtka biti ugašena. 'Porezna uprava provodi postupak ovrhe radi naplate dospjelog duga evidentiranog u poreznim evidencijama temeljem odredbi Općeg poreznog zakona, a po donošenju pravomoćne presude suda, postupit će po istoj', odgovorili su tportalu iz Ministarstva financija, ne precizirajući hoće li ovršiti tvrtku prije pravomoćne presude.

Država bi, dakle, na temelju poreznog duga i nakon pravomoćne presude samo od tvrtke Nevenke Jurak, koja je i kao odgovorna osoba kažnjena uz zatvorsku i novčanom kaznom, naplatiti oko 19 milijuna kuna. Koliko je to moguće? Iz presude je vidljivo da je 11,9 milijuna kuna, koje se tretira kao ostvarenu protupravnu imovinska korist, država već zaplijenila od Fimi medije prilikom pokretanja istrage. No ostaje otvoreno pitanje kako će naplatiti porezni dug. Dok je funkcionirala kao bankomat za izvlačenje državnog novca, tvrtka je imala prihode od 50 milijuna kuna i poslovala je s dobiti, dok je po izbijanju afere od 2010. u minusu. Po svemu sudeći, na računu nema ništa, logično bi bilo da je nakon blokade računa država pokrenula stečaj, ali to se nije dogodilo. Prema zakonu, stečaj se pokreće kada tvrtka ima dva mjeseca blokiran račun.

Tvrtka nema značajnu materijalnu imovinu, a prema posljednjim podacima iz poslovnog registra, starim nekoliko godina, ima kratkotrajnu financijsku imovinu od 10,7 milijuna kuna - koja se odnosi na pozajmicu, vjerojatno prema vlasnici. U slučaju stečaja ta financijska imovina postala bi glavni dio stečajne mase, a stečajni upravitelj trebao bi pokrenuti postupak naplate od korisnika pozajmice, uključujući i ovrhu na imovini ako postoje odgovarajući instrumenti osiguranja plaćanja.

Međutim, ako to ne uspije, morat će kroz dugotrajni sudski postupak dokazati da je Nevenka Jurak izvlačila novac iz tvrtke, kako bi mogao provesti ovrhu. Radi se o tzv. proboju pravne osobnosti, zbog čega su pod istragom Ministarstva financija brojne tvrtke koje duguju državi milijarde kuna.

Po svemu sudeći, državu čeka dugi put da naplati porezna potraživanja od vlasnice Fimi medije.