OČEKIVANI REZULTAT

Fitch potvrdio rejtinge četiri hrvatske banke

01.05.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Agencija Fitch Ratings potvrdila je dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke 'BBB' s negativnim izgledima, kao i dosadašnje tzv. rejtinge podrške Privredne banke Zagreb, Erste&Steiermärkische i Societe Generale - Splitske banke, objavljeno je u utorak na web stranici te rejting agencije

U izvješću se navodi da se nepromijenjeni rejting Zagrebačke banke temelji na potencijalnoj potpori njezine vlasnice talijanske UniCredit banke u slučaju potrebe. Fitch, naime, smatra da bi UniCredit u slučaju potrebe snažno podržao Zagrebačku banku, s obzirom na njezinu stratešku važnost u regiji srednje i istočne Europe. Negativni izgledi rejtinga Zagrebačke banke posljedica su, pak, toga što i UniCredit kod Fitcha ima negativne izglede.

U slučaju da se smanji dugoročni kreditni rejting UniCredita, vjerojatno bi se smanjio i dugoročni rejting Zagrebačke banke. I obrnuto, ako se izgledi za rejting UniCredita povećaju na stabilne, i izgledi za Zagrebačku banku mogli bi se unaprijediti u stabilne, navodi se u izvješću Fitcha.

Rejting Zagrebačke banke mogao bi, pak, biti smanjen ako UniCredit značajno promijeni svoju strategiju za regiju srednje i istočne Europe, što bi rezultiralo smanjenim očekivanjima da će ta banka podržati svoje podružnice u toj regiji, ili ako se smanji kreditni rejting Hrvatske za dva stupnja. No, niti jedan od ta dva scenarija Fitch ne očekuje u kraćem roku.

Osim rejtinga Zagrebačke banke, Fitch je potvrdio i dosadašnje tzv. rejtinge podrške PBZ-a, ESB-a i Splitske banke jer smatra da postoji velika vjerojatnost da će matične banke - Intesa Sanpaolo, Erste Group Bank i Societe Generale - podržati svoje podružnice u slučaju potrebe.

U svjetlu strategije tih matičnih banaka na području srednje i istočne Europe, Fitch vjeruje da su PBZ, ESB i Splitska banka strateški važne za svoje matične banke.

Rejtinzi podrške PBZ-a, ESB-a i Splitske banke mogli bi biti smanjeni u slučaju smanjenja dugoročnih kreditnih rejtinga matičnih banaka, što Fitch trenutačno ne očekuje, navodi se u izvješću te rejting agencije.