ŠEF SABORSKOG KLUBA

[FOTO] Podrška prosvjedu radnika Čistoće: 'Plaća im je manja od pet tisuća kuna'

07.12.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Nenad Predovan podržao je u srijedu najavljeni prosvjed radnika Čistoće, istaknuvši da ih uprava Zagrebačkog holdinga zanemaruje, a da u lošim uvjetima rade za osnovnu plaću manju od pet tisuća kuna

“Svim srcem podržavamo prosvjed radnika podružnice Čistoća i mi ćemo mu se priključiti. Moramo biti zajedno jači protiv ovakvog zanemarivanja radnika, kako to čini gradska vlast”, istaknuo je Predovan na konferenciji za medije u Gradskoj skupštini.

Istaknuo je kako je nezamislivo da u toj podružnici Holdinga gradonačelnik Tomašević i uprava Holdinga ignoriraju radnike koji su svojim potpisima tražili razgovor o rješavanju problema plaća i uvjeta rada.

Prosvjed radnika Čistoće organiziraju tri sindikata - Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH), Sindikat hrvatskog vozača i Novi sindikat, koji su prethodno prikupili potpise 1116 radnika te tražili hitan sastanak s upravom Holdinga i gradonačelnikom Tomaševićem.

Komentirajući prosvjed, Tomašević je jučer opovrgnuo da se zahtjevi radnika ignoriraju, istaknuvši da su u tijeku pregovori sa pregovaračkim odborom reprezentativnih sindikata o Kolektivnom ugovoru svih radnika Zagrebačkog holdinga, pa tako i onih u Čistoći.

Predovan je istaknuo kako radnici Čistoće imaju loše uvjete rada i niske plaće.

“Neki od tih radnika imaju osnovnu plaću manju od pet tisuća kuna, a s dodacima jedva da dostiže 6 tisuća kuna. To ovaj gradonačelnik i ova uprava Holdinga ignoriraju”, poručio je.

Komentirao je i prijedlog proračuna za 2023. godinu, istaknuvši kako je zanimljivo da je u njemu i ove godine predviđena prodaja udjela koje grad Zagreb ima u tvrtci Apis IT.

Time je, ističe, jasno da se Apis IT neće prodati ove godine kao što je bilo planirano, a istaknuo je i kako je sada vrijednost udjela u toj tvrtki manja nego što je bila u proračunu za ovu godinu.

“Prošle godine vrijednost mu je bila 350 milijuna kuna, a u idućoj godini ona je za 60 milijuna kuna manja”, rekao je Predovan.