požar u susjedstvu

[FOTO/VIDEO] U Hrvatsku se vratili vatrogasci koji su pomagali gasiti požar Sloveniji

22.07.2022 u 20:19

Bionic
Reading

Istarski vatrogasci koji su u srijedu poslani kao pomoć slovenskim kolegama u gašenju požara, popodne su se vratili u Hrvatsku, a zapovjednik upozorava da je vatra zahvatila veliko područje dok gašenje otežava vjetar i velika zadimljenost, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ)

Prema riječima zapovjednika Serđe Šilića koji je vodio vatrogasce u ispomoć, požar u Sloveniji zahvatio je veliko područje, a gašenje otežava vjetar i velika zadimljenost. „Mi smo u Sloveniji bili tri dana i dvije noći i pomagali smo prvenstveno u punjenju rezervoara za vreće helikoptera tijekom dana, a po noći smo raspoređeni kao pomoć za snadbijevanje vozila koja su radila na linijama požara, ali smo i direktno gasili požar“, kazao je.

  • +40
Na slovenskom Krasu danima traje borba s jednim od najvećih požara u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic

Kako je zadimljenost velika, zračne snage teško rade, osobito kada vjetar stane, a na tom je području i puno zaostalih mina iz Prvog svjetskog rata.

„Dim otežava vidljivost, a na tom je području puno zaostalih mina iz Prvog svjetskog rata stoga se konstantno čuju i detonacije. U ovome je trenutku puno vatrogasaca i opreme na požarištu, ali će samo gašenje sigurno potrajati s obzirom na zahvaćenu površinu“, objasnio je zapovjednik Šilić i kazao kako je najbitnije da su se svi vratili s požarišta bez ikakvih ozljeda. Deset vatrogasaca sa četiri vatrogasne autocisterne te jednim zapovjednim vozilom iz javnih vatrogasnih postrojni Pule, Poreča, Umaga i Pazina poslani su prije dva dana kao pomoć u gašenju požara otvorenog prostora u Sloveniji, blizu granice s Trstom. Danas je u Sloveniju poslan helikopter i kanader, a u Bosnu i Hercegovinu kanader kao pomoć u gašenju požara.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić