autorska prava

O frazi 'Trump premali' odlučivat će se na američkom Vrhovnom sudu

06.06.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je pristao razmotriti tužbu za autorska prava zbog fraze "Trump premali" korištene za ismijavanje bivšeg predsjednika

Slučaj proizlazi iz pokušaja kalifornijskog odvjetnika Stevea Elstera da zaštiti seksualno sugestivnu frazu i otisne je na majice. Elsterov zahtjev da registrira "Trump premali" odbio je Američki ured za patente i žigove jer nije imao pisani pristanak Donalda Trumpa za korištenje njegova imena.

Savezni prizivni sud nije se složio s tim, presuđujući da je to kršenje Elsterova prava na slobodu govora koje jamči prvi mandman američkog ustava. Pomalo ironično, upravo se administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena, u ime Ureda za patente i žigove SAD-a, žalila Vrhovnom sudu.

Elsterov odvjetnik je ukratko rekao da je izraz "politički komentar" i iako uključuje dvostruki smisao, njegova je svrha prenijeti gledište njegova klijenta o "malenosti sveukupnog pristupa Donalda Trumpa upravljanju kao predsjednika Sjedinjenih Država".

Fraza "Trump premali" proizašla je iz republikanskih predsjedničkih predizbora 2016. tijekom kojih je senator Marco Rubio s Floride rekao da Trump ima "male ruke" i "znate što kažu o muškarcima s malim rukama".

Trump, koji je Rubija tijekom kampanje često nazivao "malim Marcom", rekao je: "Mislio je na moje ruke. Ako su male, nešto drugo mora biti malo. Jamčim vam da nema problema", rekao je Trump u jednoj od bahatijih razmjena u kampanji 2016. Vrhovni sud će raspravljati o predmetu tijekom postupka koji počinje u listopadu.