borba s buktinjom

Jug Hrvatske u plamenu, više od 100 vatrogasaca dežurat će cijelu noć

Bionic
Reading

Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je u utorak ujutro izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume dok je stanje na zadarskom području zadovoljavajuće

Najvažnije informacije

  • dojavu o požaru u naselju Ićevo na području Skradina vatrogasci su dobili u 8:46
  • vatrenom stihijom zahvaćena je trava, nisko, raslinje i borova šuma
  • nešto prije 13 sati požar je zahvatio kompletno područje Bratiškovaca i Plastova
  • na požarištima su angažirani protupožarni avioni, kanaderi i zračni traktori 
  • kanaderi, Air Tractori i više od 120 vatrogasaca bore se s buktinjom i jakim vjetrom u okolici Skradina
  • nakon Skradina i Zadra, požar je buknuo i na području Tučepa
  • tijekom noći će dežurati više od 100 vatrogasaca

23:24 Goran Bušelić iz DVD-a Tučepi kazao je za Danas.hr kako požar nije pod kontrolom. 'Vjetar radi velike probleme. Kuće su zasad obranjene, ali teško se probijamo', naveo je Bušelić.

23:19 'Sve snage s omiškog i makarskog područja su podignute i idu prema Tučepima, kao i županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević. Ne izgleda dobro, no radi se i dat ćemo sve od sebe', rekao je za 24sata Slavko Tucaković. Što se tiče područja oko Skradina, rekao je kako i dalje gori u daljini, a srećom kuće nisu blizu.

'Upravo i sam gledam crvenu buktinju u daljini. Snage su raspoređene na svim dijelovima, no vjetar i dalje širi požar. Puše oko 15 metara u sekundi. Večeras sigurno nema spavanja. Niti ja nisam spavao već dva dana', rekao je Tucaković o stanju kod Skradina i dodao kako je 120 vatrogasaca s kontinenta stavljeno u pripravnost kako bi došli pomoći i zamijeniti kolege na terenu.

23:14 Načelnik Tučepa Ante Čobrnić rekao je za Slobodnu Dalmaciju da mu je izgorio automobil.

'Čim je vatra buknula, otišao sam autom do Čovića kako bih pružio potporu vatrogascima. Tada je vatra bila mala i u sekundu mi se razbuktala pred očima pa sam uletio u auto i krenuo prema kući. Međutim, vatra je zahvatila auto iz kojeg sam odmah iskočio, a koji je izgorio u par minuta. Sve se odvijalo kao u filmu i u jednom trenu sam ostao zarobljen u vatrenom obruču. Sada sam u Tučepima i ne mičem se nigdje jer ovo što sam proživio zbilja je bilo katastrofa i u šoku sam', rekao je Čobrnić.

23:05 Vatrogascima stiže pomoć iz Vranjica, Imotskog, Zagvozda, Kučića i Omiša te 30 vatrogasaca iz Zagreba, javlja Dalmacija Danas. Prema neslužbenim informacijama gosti, u Tučepima napuštaju hotele, otišli su prema Baškoj Vodi.

Pokrenute su dvije izvanredne dislokacije - Karlovačke snage idu u Šibensko-kninsku županiju, a zagrebački vatrogasci u Splitsko-dalmatinsku.

23:00 Još jedan požar buknuo je večeras na području Šibensko - kninske županije, piše Slobodna Dalmacija. U večernjim satima rasplamsala se vatra oko naselja Radonić na Konjevratima. Kako doznaje Šibenski hr. na terenu se trenutno nalazi 17 vatrogasaca sa šest vozila.

'Gori trava i nisko raslinje, prema našim informacijama nitko nije ugrožen', kazali su u centru 112. HRT javlja da gori oko zaseoka Kalpići.

22:15 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković javio se uživo u RTL Direkt iz naselja Ićevo kod Skradina.

'Za sada nema velike vatre, ali ima vatre na pojedinim dijelovima. Vatrogasci će dežurati cijelu noć. Svi vatrogasci su dobro', kazao je Tucaković i zahvalio svim vatrogascima na velikom trudu. Tucaković je rekao da će cijele noći ostati 110 vatrogasaca. 'Učinit ćemo sve da vatra ne dođe do NP Krka. Tri kanadera stižu nakon svitanja', rekao je Tucaković.

'Danas je vatra prijetila kućama, borili smo se i protiv vjetra, bilo je dosta ugroženih kuća, izgorjelo je dosta vinograda i maslinika', dodao je. Rekao je da će se provesti istraživanje o uzrocima požara, te da je ove godine 20 posto više požara nego u istom razdoblju lani.

A što ne raditi kako bi spriječili ovakve katastrofe?

'Ne paliti vatru na otvorenom koja je i zabranjena u ovom razdoblju, posebno nikako za vrijeme vjetra, ne odlagati žar okolo, nego u metalne kante, politi vodom, čekati da se ohladi. Suzdržimo se malo. Idemo, ja bih tako rekao, kuhati malo, a ne peći roštilj. Idemo se suzdržati da nam zemlja bude siguran i za turiste i za naše građane', kazao je Tucaković.

22:04 Poprište požara puno je vatrogasaca s makarskog i omiškog područja, a u pomoć će im uskočiti i kolege iz Splita. Prema prvim neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, vatra je krenula uz magistralu, iznad kuća, a sve je navodno uzrokovao požar koji je izbio na automobilu.

21:31 Na području Tučepa došlo je do požara na otvorenom području, potvrdila je za 24sata splitsko-dalmatinska policija. Vatrogasci su na terenu. Ovo je treći požar koji je buknuo danas u Dalmaciji, nakon Skradina i Zadra.

Splitsko-dalmatinska policija javlja kako je zatvorena cesta D512 u mjestu Gornji Tučepi zbog požara. 'Promet se odvija zaobilaznim pravcima. Vozače pozivamo na pojačan oprez i da prate upute policijskih službenika na terenu', javlja policija.

20:53 U Šibensko-kninskoj županiji najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren.

Pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava. Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Zračne snage će djelovati do početka noći, a vatrogasci nastavljaju s aktivnim gašenjem požara.

Nema potrebe za evakuacijom, no vatrogasce čeka teška noć. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

20:27 Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.

'Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor', rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić.

18:40 Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, u Dnevniku N1 televizije rekao je da je situacija jako teška, pogotovo u dijelu od naselja Rupe prema Plastovu; brdovit teren, gusta vegetacija, borova šuma, nemogućnost komunikacije...

'Problem je vjetar, od jutra dosta jaka, na mahove i orkanska bura. Pola sata puše u jednu pa pola u drugu stranu. Međutim nema potrebe da mještani napuštaju svoje domove. Pozivam stanovništvo da bude pored kuća i prate svoja dvorišta, jer je to ogromno područje. Duga, duga noć je ispred nas', rekao je Dukić za N1.

Između Ićeva i Bratiškovaca imaju 500-600 metara vatrene linije kroz borovu šumu. 'Najviše se bojimo dijela od Rupa prema Plastovu, Dubravice do Nacionalnog parka Krka', rekao je Dukić.

Na požarištu su pronađene napuštene eksplozivne naprave iz Domovinskog rata. 'Policija radi na uklanjanju. Pozivam građane da ne bacaju takve stvari u prirodu, jer požar može izazvati eksplozije. Na svu sreću, danas je prošlo bez ozljeda.' Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, jedno vatrogasno vozilo se preokrenulo, ali posada je neozlijeđena.

18:35 Požar u skradinskom zaleđu, od Ićeva do Bratiškovaca, i dalje nekontrolirano gori, piše portal Šibenski.hr. Stavnovnici obližnjih mjesta javljaju da čuju detonacije, pretpostavlja se kako se radi o minama zaostalima iz Domovinskog rata.

18:33 Zbog situacije na požarištima kod Skradina i Smokovića, u pripravnost su stavljene i vatrogasne snage Ličko-senjske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

18:00 U vojarnu u Zemuniku upućen je jedan vod kopnenih snaga hrvatske vojske iz vojarne '4. gardijske brigade Pauci' u Kninu, sa zadaćom čuvanja opožarenog područja. Ovo je prvi angažman kopnenih snaga u protupožarnoj sezoni, izvijestili su iz MORH-a.

17:55 'Vjetar je ključni čimbenik. Na ovom području često mijenja smjer i to zapravo razvlači vatrogasce. Teško je dati prognozu o tome kako će se stvari razvijati, ali vatrogasci su tu da daju sve od sebe. Pomoć susjednih županija upravo stiže pa će nam to uvelike olakšati', rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik za Novu TV.

'Situacija nije dobra. Otkad smo jutros u devet sati dobili prvu dojavu, vatrogasci su stalno angažirani. Tu u Bratiškovcima ih je dosta velik broj', rekao je. Stanovnici tog područja zasad nisu evakuirani. Vatrogasci su ondje ostali bez dva kanadera, koji su odletjeli pomoći u borbi s požarom kod Zadra.

17:20 Požar s požarista Zemunik Donji proširio se na prostor vojarne u Zemuniku: odmah se pristupilo gašenju, angažirani su #PP avioni, a osoblje je u stanju pripravnosti Situacija je pod kontrolom, a o više detalja #MORH će uskoro izvijestiti, objavilo je Ministarstvo obrane na X-u.

17:18 Gradonačelnik Skradina Antonio Brajković kaže da nije došlo do evakuacije stanovnika zbog požara.

16:47 Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirane, osim domicilnih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.

U 14:09 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira.

  • +8
Požar u Skradinu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

16:40 'Situacija je na oba požarišta dosta teška. Na području Smoković duga je požarna fronta jer su se dva požara spojila u jedan. I na požaru kod Skradina situacija je ozbiljna jer je požar došao do objekata, no srećom nitko nije stradao. Zračne snage i vatrogasci ulažu velik napor da spriječe njegovo širenje, a snažan vjetar otežava njegovo gašenje', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

16:31 Reporteri sa Šibenski.hr došli su na policijskoj barikadi prema Bratiškovcima do zapovjednika Javne vatrogasne postojbe Šibenik Volimira Miloševića koji je izjavio:

'Vatra se pojavljuje koncentrično, požar se stalno obnavlja. Sad smo najangažiraniji u Sladićima i Plastovu, a vatre ima i u pravcu Rupa i Ićeva. Područje požara je dosta veliko, po gruboj procjeni radi se o više od 450 hektara. Na terenu su sve raspoložive snage, a zatražili smo i dodatnu pomoć. Vjetar je u pojačanju, a ovdje postoje i mikrolokacije na kojima se vjetar ponaša drugačije. Najvažniji zadatak nam je obrana ljudi i kuća. Dosta maslinika i vinograda je stradalo.'

16:27 Policija je blokira sve ceste prema Bratiškovcima, do područja zahvaćenog požarom sada smiju samo vatrogasne postrojbe. Na tim punktovima su i ekipe Hitne pomoći.

16:10 Na intervenciju na požaru u zaleđu Sradina su izišli su trenutačno vatrogasne ekipe iz JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik, IVP Zadar, JVP Trogir, DVD Trogir, DVD Split i DVD Pakoštane sa 116 vatrogasaca i 41 vozilo, u gašenju sudjeluju zračne snage.

16:02 Iz Ustanove socijalne skrbi Centar za rehabilitaciju Roman obitelj u Bratiškovcima, koja je u jednom trenutku bila spremna za evakuaciju, javljaju da su njihovi štićenici dobro. Dim sa velikog požarišta u zaleđu rubno hvata najzapadniji dio Šibenika, a vidi se to i po senzoru kvalitete zraka u Njivicama koji mjeri trenutno lošiju kvalitetu zraka, podaci su Šibenik metea.

16:00 Na Facebook stranici Vatrogasci - 193 objavljena je snimka požara kod Ićeva, naselja koje se nalazi desetak kilometara od Skradina.

15:45 Vatra je zahvatila i manji dio vinograda poznatog vinara Ante Sladića u Plastovu, ali zasad nema veće štete, kako je rekao za portal Šibenski.

'Ali i dalje tinja svuda oko nas, postoji velika opasnost da mi požar zahvati cijeli vinograd. Borba je velika, strepimo', rekao je za portal Sladić, koji je poznat po uzgoju Lasine, izuzetno rijetke i stare sorte loze koja je zahtjevna za uzgoj i daje mali prinos.

14:53 Požar kod Bratiškovaca još uvijek nije pod kontrolom, a vatrogasci uz krajnje napore uspješno brane stambene kuće. Dosad je u požaru izgorjela jedna stara, napuštena kuća i nekoliko automobilskih olupina.

  • +20
Požar kod Skradina - Plastovo Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

14:00 Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za HTV je rekao da je dosta teška situacija od samog početka.

'Od Ićeva gdje smo bili, odakle požar izbija, pa na području Plastova gdje smo sada, velika vatrena linija kroz gustu borovu šumu došla bi do naselja. Dajemo sve od sebe u ovom trenutku što se može napraviti. Ono najbitnije, sve objekte za sada smo sačuvali. Imamo drvenih baraka koje su oštećene, ali to ćemo sve gledati na kraju. Dajemo sve od sebe. Dosta jaka je bura i od samog početka požara bila, tako da je teško bilo što prognozirati', rekao je Dukić.

  • +22
Požar kod Skradina - Bratiškovci Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

13:54 'Stanje je teško. Fokusirani smo na obranu kuća i sprječavanju vatre da prijeđe cestu', kazao je za Hinu zapovjednik Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik Goran Kević.

  • +10
Požar kod Skradina Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

13:52 Za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja otvorena je Osnovna škola Skradin, gdje će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, izvijestili su iz grada Skradina na Facebooku.

13:48 Gradonačelnik Skradina Antonio Brajković potvrdio je za portal Šibenski da je počela evakuacija ljudi iz Plastova kod Bratiškovaca.

'Zadužili smo Civilnu zaštitu iz Skradina da budu spremni za prihvat ljudi, zgrada osnovne škole je sprema. Koliko sam upoznat, većina ljudi iz Plastova otišla je kod svoje rodbine i prijatelja, mislim da u školu još nije došao nitko', rekao je Brajković.

13:07 'Trenutno je najteža situacija kod Sladića. U Bratiškovcima je vatra zahvatila jedan stari objekt, a čini se i nekoliko olupina automobila. Kako vjetar mijenja smjer, tako se i mijenjaju žarišta požara. Dva kanadera su otišla na dopunu goriva, jedan još gasi, a stigla su na požarište i tri air tractora', rekli su iz Županijskog centra 112 za Šibenik.in.

12:57 Stiglo je novo izvješće Hrvatske vatrogasne zajednice u kojem se kaže da situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište trenutno su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor, sada na požarištu je 82 vatrogasca i 32 vatrogasna vozila te 3AT i 4CL, od kojih su 2 CL otišla po gorivo.

Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

12:55 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je rekao da na požarištu najveći problem predstavlja jaka bura, ali da se očekuje okretanje na zapadnjak.

  • +9
Požar kod Skradina Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

12:50 'Situacija je teška, dajemo sve od sebe. Vatra je zahvatila kompletno područje Bratiškovaca i Plastova', rekao je za portal Šibenski županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te je potvrdio da se razmišlja o evakuaciji Doma za rehabilitaciju u Bratiškovcima, ali ta odluka još nije donesena. Osnovna škola u Skradinu je već pripremljena za prihvat evakuiranih osoba.

12:40 Ministarstvo obrane je izvijestilo da su na požarište u Skradinu poslana još tri protupožarna zračna traktora (Air Tractor) AT-802.

12:28 Izgoreni objekt u Bratiškovcima je navodno stara i napuštena kuća, piše portal Šibenski. Požar je zahvatio i nekoliko automobila, a na terenu je trenutno 86 vatrogasaca i 32 vatrogasna vozila dok iz zraka gase četiri kanadera.

12:15 Jedan objekt u Bratiškovcima je izgorio u požaru.

11:35 Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za portal Šibenski je rekao da je vatra ozbiljno zaprijetila Bratiškovcima te da ugrožava kuće i imovinu.

11:20 'Dana 30. srpnja u 08:46 sati Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Skradina, u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciju gašenja požara angažirana su četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, kao i vatrogasne postrojbe sa ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik te DVD-a: Dubravice, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin te Županijski vatrogasni zapovjednik. Požar se aktivno gasi', izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

'Vatra je ušla u borovu šumu, ali nije blizu kuća. Zatvorena je za promet cesta Rupe-Ićevo, kao i dalekovod', rekli su ranije u Županijskom centru 112 za Šibenik.in.

Prethodno su iz Ministarstva obrane izvijestili da su u pomoć poslana tri kanadera CL-415.