NEZAKONITA OVRHA

Gospić mora HAC-u vratiti 6,66 milijuna kuna

13.06.2013 u 07:58

Bionic
Reading

Visoki upravni sud RH donio je presudu prema kojoj je Hrvatske autoceste (HAC) nisu Gradu Gospiću dužne platiti 6,66 milijuna kuna na osnovu rješenja Ličko-senjske županije, a sve na ime komunalnog doprinosa za gradnju autoceste A1 na površini od 666.000 m2, Drugim riječima Gospić će HAC-u morati vratiti novac skinut ovrhom

Prva je to u nizu presuda koje se očekuju u slučajevima u kojima HAC nastoji povratiti sredstva od niza općina i Gradova koji su s iste osnove ovrhama skidali novac s njihova računa.

A njega su, podsjetimo, prisilno su ovrhama skinuli su Gospić 6,66 milijuna kuna, Perušić 4,39 Lovinac 14,8 milijuna. Osim njih postupak su pokrenuli Jesenice (35,2 milijuna kuna), Benkovac (16,84 milijuna kn), Posedarje (31,12 milijuna kn), Ljubešica (1,20 milijuna kn) i Brinje (43,33 milijuna kn).

Zanimljivo je da su sve općine u trenutku pokretanja postupaka, što je bilo sedam, osam godina nakon što je autocesta otvorena, protiv HAC-a bile pod vlašću HDZ-a.

U HAC-u su pak smatrali kako Hrvatske autoceste nisu bili obvezni platiti komunalne doprinose temeljem rješenja za koja je nastupila zastara potraživanja jer su takva rješenja smatrali nezakonitima.

I dok će s jedne strane Gospić, koji ima proračun od 50 milijuna kuna povrat novca još kako tako preživjeti ostaje upitno kako će to, bude li identična presuda, osjetiti u Lovincu. Hoće li tada mala općina u Ličkoj senjskoj županiji biti prisiljena na bankrot i stavljanje ključa u bravu?