ZAHVALA IZVOĐAČIMA

Gradonačelnik Zoričić: Kaštijun nakon sancije postaje zelena oaza

21.10.2022 u 19:13

Bionic
Reading

Na završnoj konferenciji o sanaciji odlagališta Kaštijun u petak na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma gradonačelnik Filip Zoričić je rekao da taj projekt puno znači za Grad, jer će prostor na kojem je u više od pola stoljeća skupljeno više od 1,3 milijuna tona otpada postati zelena oaza

„Na starom Kaštijunu otpad se odlagao više od 50 godina i na njega je ukupno odloženo više od 1,3 milijuna tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada. Sada to postaje zeleni prostor. Ovo je projekt koji je sufinanciran s gotovo 90 posto ukupnog iznosa i to je pohvalno", istaknuo je Zoričić . Zahvalio je izvođačima koji su prihvatili da se radovi tijekom ovogodišnjeg ljeta odgode i što su ih u konačnici uspješno i završili.

Zoričić vjeruje da će Grad nakon sanacije tog odlagališta "uspješno provesti rad novog Kaštijuna.".

Predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić istaknula je Fond ima obavezu sanirati odlagališta te da ih je u dva raspisana poziva dosad, iz EU fondova, sanirano ukupno 30. Govoreći o važnosti sanacije starog Kaštijuna naglasila je kako je dodatna vrijednost u tome što EU više ne podržava otvaranje novih odlagališta, već isključivo zatvaranje starih.

"Ono što je netko po 50 i 60 godina bacao u prirodu, mi sada saniramo u zelenu oazu čime stvaramo preduvjete za bolji i čišći okoliš" - poručila je Feketić.

Predstavnik projektanta i glavnog nadzora tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Danko Fundurulja predstavio je povijest odlagališta Kaštijun te sve njegove faze sanacije i istaknuo da će se sanacijom tog odlagališta pridonijeti sprječavanju potencijalnih negativnih utjecaja odlagališta na okoliš i zdravlje ljudi.

Ukupna vrijednosti projekta iznosi 28,7 milijuna kuna od čega je bespovratnih sredstava 23,8 kuna, što je 85 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta.