počinje proces

Grbin o unutarstranačkim izborima: Pozivam sve da se kandidiraju

20.08.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Rujan bi trebao iznjedriti i novog predsjednika glavne oporbene stranke, SDP-a. O unutarstranačkom izbornom procesu pred novinarima je govorio SDP-ov aktualni šef Peđa Grbin

'Predsjedništvo i predsjednika biraju svi članovi, a Glavni odbor po županijskim organizacijama. Kandidature se mogu podnijeti sljedećih deset dana', poručio je na početku press konferencije Grbin.

Svi će biti izabrani u prvom krugu, osim predsjednika, za kojeg će biti održan i drugi krug ako nitko u prvom krugu ne dobije natpolovičnu većinu, pojasnio je.

'Izborni proces bit će dovršen do kraja rujna', kazao je i pozvao sve članove da istaknu kandidaturu za stranačka tijela i sudjeluju u kampanji.

Upitan koliko kandidatura očekuje, kazao je: 'Neke kandidature već imamo, iako su još uvijek neslužbene.'

Na pitanje hoće li nekoga podržati jasno je rekao: 'Ne.'

'Određenog oblika sučeljavanja će biti, ali kakvog, vidjet ćemo kada budu poznati svi kandidati. Stranka će ponuditi neki oblik, ali ako to ne bude, siguran sam da će biti u medijima', rekao je.

Podrška Milanoviću

Neki od kandidata, točnije Sonja Major kritizirala je podršku koju je SDP već dao Zoranu Milanoviću.

'Sve što predstavlja određeni smjer političke stranke je legitimno. Osim ako se radi o nečemu što bi narušavalo ustavni poredak RH i narušavalo socijaldemokratske stavove na kojima je sazdana ova stranka. Sve drugo je legitimno', kazao je Grbin.

'Smatrao sam da Milanović treba biti kandidat. Je li takvu odluku moguće preispitivati, moguće je', kazao je i pojasnio da će članovi na izborima ovisno o tome moći dati podršku nekome od kandidata.

Ponovio je da se neće kandidirati na unutarstranačkim izborima.

  • +2
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Domovinski pokret

Na pitanje kako vidi situaciju u Domovinskom pokretu, rekao je: 'Ne vidim.'

'DP ne postoji u Vladi. Nikakva politika s njihove strane ne postoji. Ne postoji nikakvo rješavanje problema. Postoji samo borba da se spriječi pripadnike srpske nacionalne manjine da opstaju u Hrvatskoj. Očito je sve drugo bilo laž jer njih ništa ne zanima osim da pripadnicima srpske nacionalne manjine zapriječe političko djelovanje u Hrvatskoj i da osiguraju pozicije za pojedine članove svoje stranke. A što će oni raditi kad dođu na tu poziciju, koga briga', zaključio je Grbin.