uhićenje škorića i šarića

Grmoja želi zvati Turudića pred Odbor zbog curenja informacija iz istraga

26.09.2024 u 10:46

Bionic
Reading

U Saboru se održava sjednica Odbora za pravosuđe, a predsjednik Odbora Nikola Grmoja, najavio je da će predložiti sazivanje tematske sjednice Odbora o curenju informacija iz istraga, uz poziv glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću

Posjetimo, u javnosti se opet naveliko krenulo raspravljati o curenju informacija iz istraga nakon što je HDZ-ov bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić koji je 22. kolovoza dao ostavku, nepunih mjesec dana nakon toga uhićen, a slična dinamika primijećena je i u slučaju HDZ-ova gradonačelnika Otoka Josipa Šarića, koji je 16. rujna podnio ostavku na mjesto zastupnika u Saboru te je dva dana nakon toga uhićen.

'Želimo pozvati glavnog državnog odvjetnika kako bi se to raspravilo na sjednici Odbora za pravosuđe. Vidjet ćemo u četvrtak kako će se postaviti vladajuća većina', kazao je za N1 Grmoja.

Sjednica Odbora za pravosuđe počela je u 10 sati, a na dnevnom redu je i prijedlog za donošenje zaključka o sazivanju tematske sjednice Odbora za pravosuđe o temi: 'Curenje informacija iz istraga'.

'U javnosti su se pojavile ozbiljne sumnje i optužbe da su osobe koje su uhićene dobile informaciju o tome, ali i da su one došle do vrha HDZ-a i predsjednika Vlade, koji je tražio ostavke tih ljudi kako bi stranka izbjegla veće probleme', kazao je Grmoja.

'Imamo situaciju da se radi o nekome tko je gradonačelnik 31 godinu i navodno je osam godina 'peglao' službenu karticu, a mediji su o tome pisali prije četiri godine i naše institucije djeluju tek sad. Neki govore da se radi o unutarstranačkim obračunima, što bi bilo pogubnije od curenja informacije jer bi značilo da su institucije zarobljene te da nitko ništa ne može učiniti, osim što možemo upozoravati. Zato smatram da je dobro održati tematsku sjednicu na ovu temu i pozvati na nju glavnog državnog odvjetnika. Molio bih vas da kažete svoje stavove pa ćemo glasovati. Nadam se da će vladajući imati razuma pa podržati sjednicu', dodao je Grmoja na sjednici.

HDZ-ov Nikola Mažar nazvao je Grmojine izjave paušalnima i osobnima te mu je prigovorio da nije nastupio kao predsjednik Odbora, no ipak je podržao prijedlog i predložio da se, bez odgode, rasprave sve okolnosti, i to već sutra u 10 sati.

Grmoja je pretpostavio da su se HDZ-ovci već čuli s Turudićem, no Mažar je to negirao. Dalija Orešković zatražila je da na sjednicu dođu Škorić i Šarić pa da odgovore kako su izabrali baš ovo vrijeme da se povuku sa svojih funkcija.