cure li informacije?

Treći slučaj: I direktorica Structiva podnijela je ostavku nedugo prije uhićenja

23.09.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Posljednjih dana zaredala su uhićenja, a ono što ih izdvaja od većine prethodnih je to da su gotovo svi uhićeni nedugo prije nego što im je policija zakucala na vrata - podnijeli ostavke na svoje dužnosti

Kad je u subotu uhićen bivši direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, u javnosti je to odmah povezano s činjenicom da je podnio ostavku na funkciju koju je godinama obnašao, i to bez nekog konkretnog objašnjenja. Mnogi su posumnjali da je informacija o planu za njegovo uhićenje procurila do vrha HDZ-a te da je na njega vršen pritisak da podnese ostavku da bi se napravila svojevrsna kontrola štete.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić za Novu TV je odbacio tvrdnju da bi informacije curile iz DORH-a, odnosno rekao je da on nema takav dojam te da je to što je Škorić podnio ostavku njegova stvar. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković negirao je da je unaprijed znao da će doći do Škorićeva uhićenja i da ga je pritiskao na ostavku. No dva dana nakon Škorića, u ponedjeljak ujutro, uhićen je bivši HDZ-ov saborski zastupnik Josip Šarić, a on je ostavku na mjesto u Saboru podnio prošli tjedan. Time se sumnja u to da netko prosljeđuje informacije ljudima pod istragom prije uhićenja samo pojačala, pogotovo zato što je i Šarić podnio ostavku u Saboru bez nekog konkretnog obrazloženja i sa samo nekoliko mjeseci zastupničkog staža u ovom sazivu.

  • +5
Privođenje Škorića i Bajtl na sud Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic

Već ta dva slučaja bila su dovoljna da se u javnosti pojavi sumnja u curenje informacija iz DORH-a, a onda je 24sata otkrio da je i Sanda Bajtl, uhićena u sklopu slučaja protiv Škorića, podnijela ostavku na mjesto direktorice tvrtke Structivo - i to svega deset dana prije uhićenja. Tportal se i sam uvjerio da je to istina uvidom u sudski registar, u kojem je vidljivo da je Bajtl do 11. rujna bila direktorica tvrtke Structivo, a nakon toga samo prokurist, dok je direktor tvrtke postao Mirko Bušić. Točno deset dana nakon ostavke na mjesto direktorice, u subotu 21. rujna, Bajtl je uhićena s Josipom Škorićem te Zoranom Škorićem, predsjednikom Uprave Osijek-Koteksa i njegovim rođakom. Iz podataka u sudskom registru vidljivo je da Zoran Škorić još uvijek obnaša funkciju predsjednika Uprave.

  • +14
Josip Šarić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic