iza ređetaka

Škorićima i Bajtl određen istražni zatvor: Nisam zbog ovoga dao ostavku, nešto drugo je

22.09.2024 u 17:17

Bionic
Reading

Josipu Škoriću, Zoranu Škoriću i Sandi Bajtl određen je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Uskok je u nedjelju pokrenuo istragu protiv bivšeg čelnika Hrvatskih cesta (HC) Josipa Škorića zbog namještanja milijunskih poslova svom rođaku Zoranu, predsjedniku uprave Osijek Koteksa i Bajtl direktorici osječke tvrtke Structivo koji su osumnjičeni da su ga podmitili

Uz Škorića koji je u kolovozu podnio ostavku na dužnost predsjednika uprave HC-a, a danas je prilikom privođenja na Županijski sud novinarima kratko rekao kako nije dao ostavku na čelu Hrvatskih cesta zbog ovog uhićenja. "Nešto drugo je".

Ne navodeći identitete Uskok je priopćio da je istragu pokrenuo nakon policijske kaznene prijave i izvida tzv. poreznog Uskoka te da je za osumnjičene zatražio istražni zatvor. O tom će prijedlogu, na ročištu zakazanom za 18 sati, odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Uhićenima su tijekom subote pretraženi domovi i druge prostrije na području Zagreba, Osijeka i Vukovara, a oni su prevezeni na ispitivanje u zagrebačko sjedište Uskoka nakon čega su prenoćili u policijskom pritvoru.

USKOK u priopćenju objavljenom na svojim stranivcama navodi da je utvrđena osnova sumnje da je prvoosumnjičeni Josip Škorić ostvario koruptivni dogovor s rođakom Zoranom i Sandom Bajtl. Naime, dogovoreno je da će Jsoip Škorić i Bajtl Josipu Škoriću dati materijalnu nagradu na način koji on odredi kao protuuslugu za poslove koje će Hrvatske ceste sklopiti s trgovačkim društvom iz Osijeka, a na kojim poslovima će to društvo kao podizvođača angažirati društvo u kojem je Bajtl direktorica. Radilo se o poslovima izvođenja radova u ukupnoj vrijednosti od oko 10 milijuna eura. Riječ je o poslovimana rekonstrukciji državne ceste 51 od Baćinog Dola do Rešetara te postavljanje bukobrana na osječkoj obilaznici.

Željka Pokupec i Darko Maržić, odvjetnici osimnjičenih, dolaze na Županijski sud gdje su se obratili medijima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Prema prethodnom dogovoru, za dobivene poslove Zoran Škorić i Sanda Bajtl su Josipu Škoriću financirali radove na obiteljskoj kući u Osijeku te su mu nabavili osobni automobil i pripadajuću opremu.

Tijekom svibnja 2023. godine Zoran Škorić je za bratića Josipa nabavio automobil vrijedan najmanje 66.900 eura, a naknadno je platio i dodatnu opremu za isti automobil vrijednu 3.500 eura. Osim toga je dogovarao financiranje dijela građevinskih radova na njegovoj obiteljskoj kući, dok je Sanda Bajtl putem svojeg trgovačkog društva plaćala izvođenje građevinskih radova te nabavku materijala i opreme za obnovu Škorićeve obiteljske kuće u vrijednosti više od 52 tisuće eura. Kako bi prikrili stvarnu prirodu navedenih plaćanja prijenos vlasništva osobnog automobila s prodavatelja nije izvršen, dok je Bajtl plaćanja iskazala kao trošak uređenja vlastite nekretnine u Osijeku.

  • +5
Privođenje Škorića i Bajtl na Županijski sud Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic

USKOK je također izvijestio da je temeljem kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata financijskih izvida koje je proveo Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje osumnjičenih.

N1 televizija pak od izvora bliskih ovom slučaju kaže da je Škorić u obrani naveo pravila za postupke javne nabave koja postoje u Hrvatskim cestama. Opisao je zatim kako je cijeli niz zaposlenika bio uključen u javnu nabavu, a na kraju je o svemu odluku donosilo posebno povjerenstvo. On kao predsjednik uprave, ispričao je istražiteljima, samo je potpisivao odluke o odoabiru najpovoljnih ponuđača. Uvjeravao je čak kako nikada nije odbio niti jednu odluku potpisati.

  • +2
Uhićenje Josipa Škorića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL