Ova kombinacija dalmatinske i kontinentalne kuhinje pomirila bi i najradikalnije navijače Hajduka i Dinama. Svakako isprobajte ovaj recept prije odlaska na more
SASTOJCI:
5 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
150 g suhog bijelog graha, namočenog preko noći i kuhanog s aromatičnom vezicom (timijan, češnjak, suha papričica, luk, mrkva, peršin) ili 2 x 400 g konzerve, ocijeđene i isprane
1,5 kg očišćenih malih lignji
maslinovo ulje
3 češnja češnjaka, nasjeckana
600 g konzerve pelata, nasjeckanih i ocijeđenih od većine soka
sol i svježe mljeveni papar
2 ljute suhe crvene papričice, razmrvljene
1 žličica sjemenki koromača, tostiranih i mljevenih
80 ml bijelog vina
2 limuna
PRIPREMA:
Ovisno o veličini liganja, narežite ih na manje komade ili ostavite cijele.
Zagrijte maslinovo ulje, oko tri žlice i dodajte polovicu češnjaka. Kad promijeni aromu, dodajte rajčice i sol. Pirjajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok se umak ne zgusne.
Zagrijte grah u tekućini u kojoj se kuhao. Zagrijte dvije žlice maslinova ulja u velikoj tavi, dodajte ostatak češnjaka, papričicu i koromač. Kad češnjak počne dobivati boju, dodajte lignje, sol i papar. Popržite lignje dok ne postanu neprozirne i dodajte polovicu peršina, vino i umak od rajčice. Na kraju dodajte vrući grah i ostatak peršina. Začinite po ukusu i poslužite s kriškama limuna i još malo ekstra djevičanskog maslinova ulja.