izbori u sdp-u

Hajdaš Dončić predao kandidaturu: Evo s kojim sloganom ide u kampanju

29.08.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Posljednjeg dana predaje kandidatura za unutarstranačke izbore u SDP-u službeno se kandidirao i njegov potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić, a slovi kao izgledni budući šef glavne oporbene stranke

'Predao sam kandidaturu za predsjednika SDP-a. Veselim se demokratskoj i normalnoj političkoj utrci. Po tome je SDP poznat. Što se tiče mojeg programa, koji je namijenjen članovima SDP-a, to je drugačiji način upravljanja SDP-om, o čemu ću komunicirati s članovima stranke. Ono što će biti moj naglasak, ako me izaberu za predsjednika, zapravo su ekonomske politike. Prava manjina su duboko u našem krvožilnom sustavu i to je nešto što branimo i nema popuštanja u tome, ali moj glavni fokus su umirovljenici, poljoprivreda, energetika i promet. Tako vidim SDP u iduće četiri godine', poručio je Hajdaš Dončić.

Poručio je da umjesto riječi 'rast' trebamo u politiku uvesti riječ 'razvoj'.

'Naši prijatelji su i sindikati i mali i srednji poduzetnici koji su radnici, oni možda imaju i veće probleme, a država, sustav i organizacije nisu pravedni. Otvara se pitanje poreza na nekretnine i poreza na ekstraprofit. Ali ne na prvu i drugu nekretninu, na onu u kojoj ljudi žive ili koju rentaju, ali treća, četvrta, peta nekretnina progresivno će se oporezivati. Iz toga se može napraviti fond za javno zdravstvo ili fond za priuštivo stanovanje', kazao je.

Porez na ekstraprofit treba uvesti velikim korporacijama, bankama, telekomu, smatra Hajdaš Dončić. 'Ali to ćemo vezati uz politiku boljih plaća za njihove zaposlenike i bolju kontribuciju lokalnim zajednicama', dodao je.

'Neću bježati od tema legalnih migranata jer ekonomija ne može bez stotinjak tisuća stranih radnika. Ali migrantsku politiku treba lokalizirati', kazao je.

  • +5
Siniša Hajdaš Dončić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Moj program se zove 'Prvi, a ne drugi'. Član sam SDP-a od 2005. i tada sam pobijedio za župana. Od tada, bilo da sam na listi bio prvi ili 14., nisam izgubio izbore. Prvi put kad izgubim nacionalne izbore neću se više baviti nacionalnom politikom', kazao je Hajdaš Dončić.

Podsjetimo, posljednji je dan za predaju kandidatura u SDP-u, a izbori će biti održani 14. rujna. Kandidature su zasad najavili potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik stranke Ranko Ostojić, potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, načelnik Kalnika Mladen Kešer te bivši ministar Mirando Mrsić.