Rasprava nakon Osijeka

Hajduku nedostaje jedan pravi kreator

27.08.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Utakmica između Hajduka i Osijeka, koja je završila podjelom bodova(1:1) na našem community portalu Tribina.hr pobudila je velik interes

Tako je korisnik Dioklecijan (analiza dana!) napisao vrlo detaljnu analizu o samoj utakmici, ali i stanju u klubu.

Prije svega, želim uputiti jednu rođendansku čestitku.
Zvali su ga Veliki, Balerina s čeličnim šakama, i Čovjek od gume, za mene osobno VELIČANSTVENI. Najbolji vratar kojega su Hajduk i Hrvatska ikad imali, zasigurno jedan od najboljih svjetskih vratara 20. stoljeća.
Kad su ga za 80. rođendan pitali koja mu je rođendanska želja, rekao je: 'Deportivo mora past.'
Hajdukova legenda Vladimir Beara danas slavi 84. rođendan. Sritan mu rođendan!!!

Kao 'debitant' tribine.hr, prije no što se dotaknem utakmice Hajduka i Osijeka, osvrnut ću se na današnji Hajduk.

U čemu je razlika?!
Nakon 6 prvenstvenih kola Hajduk je na trećem mjestu, s ukupno 11 bodova, uz gol razliku od +5.

Top analiza: Dioklecijan

Ovaj tekst preuzet je s tribine.hr. Uključite se i vi u raspravu - registrirajte se i informirajte o vlastitoj reputaciji te sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Sezona 2010: 14 bodova / +15 gol razlika
Sezona 2011: 15 bodova / +9 gol razlika

Ako povučemo usporedbu vidjet ćemo kako Hajduk ne impresionira rezultatski, čak imamo lošiji skor u odnosu na zadnje dvije sezone. Unatoč tome, Hajduka su puna usta svakog pojedinca, redoviti kritičari imaju samo riječi hvale, potpora navijača u punom smislu riječi.... TKO TU KOGA?!

Hajduk- jučer, danas, sutra

Složit ćete se da je svaka utakmica važna, no ne treba od pobjednika raditi prvaka, niti od poraza izgubljenu sezonu. No, neosporno je kako Hajduk pokazuje ozbiljne znakove 'buđenja’, da nakon dugogodišnjeg komatoznog stanja poprima obrise uređenog kluba.
U klubu ponajviše pozornosti privlači Krstičević, hajdukovac, Ivićev 'legionar' koji je krenuo s jasnom vizijom, trener koji ima sliku momčadi u koju će kontinuirano uklapati sav omladinski potencijal, čovjek koji je naviknuo na rad.

S druge strane, momčad odiše disciplinom, požrtvovnost svakom novom utakmicom sve više dolazi do izražaja. Očitu dozu adrenalina kompaktnosti momčadi donosi podrška navijača, gdje i sami spoznaju da se događa nešto veliko. I jest..... ovo je samo početak velikih i lijepih stvari.
'Čekali smo kiks da te volimo još više! Forza Bijeli!!'

Spoznaja kako je Hajduk na PRAVOM putu dovoljan je razlog da u gradu podno Marjana proključa ono što dugi niz godina kupimo u prsima.

Sve je kristalno jasno…

Legendarni Špaco je jednom prilikom rekao:

'Tri su osnovna problema u Hajdukovoj školi:
1. Selekcioniranje nije urađeno kako valja zbog nepotizma, privatnih interesa i nedovoljnog znanja.
2. Izvedba treninga apsolutno nije u skladu sa zahtjevima suvremenog nogometa i 3. uvjeti za rad u Hajduku su slabi jer nedostaje terena.
Zaključak: Temelji su implementirani.... stoga, euforija u potpunosti opravdana.

Nisam ljubitelj detaljnih analiza, iskazanih brojčanim vrijednostima i sl., stoga ću se držati, koliko bude moguće, općenite analize utakmica gledane iz perspektive običnog poznavatelja nogometa. Kako ću nadalje odraditi poglavlje 'Dijagnoza', a da Vas za početak ne štufam i udaljim od mojih budućih članaka, analizu današnje utakmice u potpunosti preskačem.

'Dijagnoza Hajduk'

Blažević je prvi vratar, ali o njegovoj kvaliteti još uvijek je nezahvalno govoriti. Dosad je uglavnom bez zamjerki, pa i u utakmici s Osijekom. Iako, meni osobno, ponekad djeluje nesigurno i šeprtljavo, struka uvjerava kako ima predispozicije da nastavi tradiciju kluba, kad su u pitanju vratari.

U fazi obrane gotovo bez većih grešaka, pravovremeno, borbeno, vrlo odgovorno. Obrana danas donekle na visini zadatka no kad izbjegnu greške u dodavanju, u jednostavnim situacijama, zasigurno će opći dojam biti mnogo bolji. Naravno, poboljšanje nogometnih vještina mladih igrača reflektira se kroz nestabilnu igru, pa su samim tim i rezultati sasvim suprotni od kola do kola, gdje se dolazi do visokih pobjeda i velikih poraza.

Hajdukova vezna linija.... možda za pojedince previše kritično... Hajdukov vječiti hendikep. Usudio bih se reći kako trenutni kadar nije dostatan i očito je kako se na jednom ili dva igrača, koja konstantno igraju, ne može izgraditi kvalitetna veza. Postojeća vezna linija polako dobija na snazi, poboljšanja se tek očekuju i kroz stjecanje iskustva doći će do prodornosti u sredini terena. Unatoč tome, vidljivo je, pa i u utakmici protiv Osijeka, kako se u kasnijoj fazi utakmice preskače vezna linija i pokušava dugim loptama nadoknaditi izmorenost sredine terena. Za sada se nedostatak 'pokriva' mladim plućima, no nema pluća koja to mogu izdržati. Iz utakmice u utakmicu sve će više do izražaja dolaziti izmorenost. Stoga držim kako Hajduku nedostaje jedan pravi kreator, izgrađen veznjak koji će gurnuti više lopti u prostor napadačima, i dao Bog da na proljeće ugledamo jednog takvog.

U napadu najveći igrački potencijal Hajduka. Vukušić je zaključio priču na Poljudu i sad se klub okreće novim uzdanicama. Omladinski pogon ima velik broj obećavajućih napadača i njihova prodaja, kako danas Vukušića tako i ostalih, Hajduku mora biti osnovica za slaganje dobre momčadi. To su mahom mladi i brzi igrači u čiju spremnost ne treba sumnjati. Upravo oni trebaju biti udarna snaga. U utakmicama, pa i protiv Osijeka, pokazuju koliko su 'gladni' pogodaka, ukazuju da će se voditi prava bitka na mjestu prvog napadača Hajduka, no realizacija za sada nikom nije jača strana.

Poglavlje Giga!? Za sad se nametnuo kao prvo ime napada. S njim bi Hajduk trebao biti opasniji, napadi bi trebali biti po mnogo čemu sadržajniji i zasigurno da je igrač koji zaslužuje priliku.

Na koncu... Još nešto: moram posebno naglasiti, Radošević (18) zaista neprijeporan igrač.

Poljud nastavlja u slavljeničkoj atmosferi... ali bez rezultata. Živimo Hajduk!

Na tribini.hr može se pročitati i vrlo zanimljiva analiza korisnika opicano10 – očigledno navijača Osijeka - koji je između ostalog napisao:

Pomalo je iritantno čitati današnje naslove po medijima poslije utakmice Hajduk-NK Osijek. Pogotovo za nas navijače NK Osijeka. Naime, gdje god pogledate, dočekaju vas naslovi 'Osijek ukrao bod na Poljudu', 'Osijek otkinuo bod Hajduku', 'Osijek oteo bod..'.

Nigdje nisam pročitao naslov 'Osijek IZBORIO bod' jer je NK Osijek svojom igrom, pogotovo u 2. poluvremenu izborio bod. Nije se šuljao cijelu utakmicu, grčevito se branio pa onda eto slučajno učačkao gol. Ne! NK Osijek ga je pošteno izborio jer je bio bolji u 2. poluvremenu, tražio je taj gol i na kraju se ta borba isplatila. Hajduk je bio bolji u prvom poluvremenu, imao je neke prigode i poluprigode, NK Osijek bolji u 2. poluvremenu. Nisu to bile neke 100% prigode ali gol je visio u zraku. Hajduk je u 2. poluvremenu totalno pao i osim prigode Oremuša malo što se imalo za zabilježit.

Inače, NK Osijek je nastupio bez pet prvotimaca, a i to se malo gdje spominje. Igrati bez Šorše, Peroševića, Vrgoča, Kurtovića i Pušića te na Poljudu izborit povoljan rezultat stvarno je velik uspjeh za NK Osijek. Pogotovo ako uzmemo prvu trojicu koji su i ponajbolji igrači NK Osijeka.

Svaka linija NK Osijeka bila je oslabljena neigranjem ovih igrača. Tu je naravno i iskusni Kurtović, a i mladi Domagoj Pušić koji se vratio u prvi tim poslije dužeg vremena. Ova sezona za njega je prigoda da pokaže zašto su skauti Bayera iz Leverkusena prije 2 godine upisali njegovo ime u svoje bilježnice i raspitivali se u NK Osijeku tko je taj mali i kolika bi mu bila cijena (imao je 18 godina).

Zanimljiv podatak je i to da osim Smoje koji godinama iskače iz prosjeka i jedne i druge ekipe, dakle ako njega izuzmemo i pogledamo starost ostalih igrača koji su u nedjelju nastupili na travnjaku Poljuda, NK Osijek je nastupio u prosjeku sa nešto mlađom ekipom od Hajduka. Jedino Smoje 'kvari' prosjek pa se prosjek godina malo diže u korist NK Osijeka.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!