VELIKA TRAGEDIJA

[FOTO/VIDEO] Vojni helikopter pao u more, jedan pilot poginuo, a za drugim se traga

27.01.2020 u 11:42

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priopćilo je da je kod Šibenika, u području otoka Zlarina i Zablaća, pao helikopter Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak u 10.30 sati

Iz MORH-a su potvrdili kako su u helikopteru u trenutku nesreće bila dva pilota te su potvrdili da je jedan smrtno stradao, dok se za drugim traga.

'Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja, u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva', piše u priopćenju MORH-a.

Kako javljaju reporteri portala Šibenik IN s terena, pronađeno je mrtvo tijelo jedne osobe, a spasilačke službe izvukle su ga iz mora.

S mjesta nesreće oko 13 sati vratio se tim ronilaca, dok su na mjestu pada pomorska policija i vojska. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević kazao je da su na teren poslana dva pripadnika ronilačkog tima sa svom potrebnom opremom za zaron, ali za njihovom intervencijom nije bilo potrebe, piše Šibenik IN, dodajući da su u međuvremenu na rivu u Zablaću, gdje je ranije izvučeno tijelo jednog člana posade helikoptera, stigli i forenzičari.

  • +25
Vojni helikopter srušio se između Šibenika i Zlarina Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Iz MORH-a najavljuju da će pravovremeno izvijestiti javnost o detaljima. Konferencija za medije održat će se u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku u 14.30 sati.

U akciju spašavanja uključena su tri broda - onaj Službe traganja i spašavanja na moru (SAR), policijski i vatrogasni - te helikopter. Na terenu je i vojska.

Predsjednica RH: Očekujem temeljitu istragu o uzrocima nesreće

Na vijest o nesreći reagirala je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović. 

'S dubokom zabrinutošću primila sam vijest o današnjem padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina. Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji. Sigurnost naših zrakoplovnih posada jest prvi prioritet te očekujem temeljitu istragu o uzrocima nesreće', navela je predsjednica.

Na mjestu događaja zabranjen je pristup novinarima i znatiželjnicima. Ispitan je jedan očevidac događaja, javlja Slobodna, dodajući da se na obližnjem lokalnom igralištu može vidjeti helikopter s oznakom KFOR-a; navodno je letio u formaciji sa srušenim helikopterom.

  • +10
Helikopter Kiowa Warrior OH-58 D Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prema Zemuniku su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade, navodi MORH.

'Obavještavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11.06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućena su dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe', izvijestila je šibenska policija, prenosi portal Šibenik IN.