plinske igre

HERA istražuje je li GPZO na nedozvoljen način preuzeo kupce Međimurje plinu

15.10.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Hrvatska regulatorna agencija (HERA) potvrdila je za Jutarnji list da provode istragu protiv Gradske plinare Zagreb Opskrba (GPZO) na temelju prijava koje je protiv njih podnijelo Međimurje plin

Iz HERA-e su za Jutarnji list poručili da su u tri navrata zaprimili prijave iz Međimurje plina u kojima se ukazuje na navodne nepravilnosti u vezi s postupcima promjene opskrbljivača za krajnje kupce iz kategorije kućanstvo na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb. Naveli su i da će poduzeti sve potrebne radnje, uključujući nadzor nad svim predmetnim sudionicima, te nakon utvrđenih činjenica donijeti odgovarajuće mjere i naložiti postupke.

Zahtjevi bez potpisa

Podsjetimo, Međimurje plin optužilo je GPZO da im krivotvorinama i falsifikatima pokušava oteti dio potrošača, odnosno da je GPZO preuzeo nekoliko tisuća kupaca sa zahtjevima na kojima uopće nema njihova potpisa, te da su na obrascima i krivotvoreni OIB-ovi kupaca.

Iz GPZO-a su ove navode odbacili ustvrdivši da im je prešlo 170 tisuća kupaca te da su 'krajnja kontrola sami građani koji odlučuju o opskrbljivaču i koje nitko ne može natjerati na promjenu mimo njihove volje'. Zaključno su naveli da svaki kupac zna što jest ili nije potpisao.

Konačne brojke

A do svega ovoga došlo je još ovoga ljeta, kada je Međimurje plin pobijedilo GPZO na natječaju za javnu uslugu opskrbe plinom kućanstava na zagrebačkom distribucijskom području. Da ne izgubi 290 tisuća kupaca, GPZO je krenuo u protuudar i iskoristio mogućnost da kroz tržišnu opskrbu plinom ponudi nižu cijenu. Bitka je trajala do prije nekoliko dana, kada je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, objavio da im je prešlo 170 od 290 tisuća kupaca te da su većina onih koji nisu prešli bili neuredne platiše i mali potrošači, odnosno vlasnici praznih stanova.