rat na bliskom istoku

Hezbolah na godišnjicu masakra zasuo Izrael raketama: Upalo ih je više od 130

07.10.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Hezbolah je ispalio rakete na Haifu, treći po veličini grad u Izraelu, dok je izraelska vojska rekla da je oko 135 projektila upalo na izraelski teritorij u ponedjeljak do 17 sati, javlja Reuters

Podsjetimo, u napadu Hamasovih militanata prije točno godinu dana bijeno je1205 ljudi, većinom civila, po podacima AFP-a na osnovi službenih izraelskih podataka koji uključuju taoce ubijene u zatočeništvu. Od 251 taoca koje su oteli militanti, 97 je još u zatočeništvu u Pojasu Gaze, uključujući 33 za koje je izraelska vojska objavila da su mrtvi.

Hezbolah, saveznik Hamasa, danas je naveo da je gađao vojnu bazu južno od Haife projektilima "Fadi 1", a kasnije i područja sjeverno od Haife u drugom udaru projektilima.

Također je naveo da je pokrenuo još jedan napad na Tiberijadu, 65 km udaljenu na obalama Galilejskog jezera. U priopćenju izraelske vojske navodi se da je pet raketa ispaljeno prema Haifi, također velikoj sredozemnoj luci, iz Libanona i da su na njih ispaljeni presretači.

"Projektili koji su pali identificirani su u tom području. Incident je u tijeku." Prijavljeno je da je deset osoba ozlijeđeno u području Haife, a još dvije južnije u središnjem Izraelu. Izrael je također presreo dvije bespilotne letjelice lansirane rano u ponedjeljak s istoka nakon što su se oglasile sirene u središnjim područjima Rishon Leziona i Palmachima, priopćila je vojska.

Južni Libanon

Vojska je priopćila da su zračne snage izvodile opsežna bombardiranja Hezbollahovih ciljeva u južnom Libanonu i da su dva izraelska vojnika ubijena u borbama na graničnom području, čime je broj vojnih poginulih unutar Libanona do sada porastao na 11. Kažu da su također izveli ciljani udar u južnim predgrađima Bejruta, gdje se mogao vidjeti gusti oblak dima. Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 10 vatrogasaca ubijeno u izraelskom zračnom napadu na općinsku zgradu u pograničnom gradu Bint Jbeil, a da su drugi zračni napadi u nedjelju ubili 22 osobe u nizu južnih i istočnih gradova.