godina dana rata

'Izrael ostvario Pirovu pobjedu: Nije vratio taoce, Hamas i dalje kontrolira Gazu...'

07.10.2024 u 09:41

Bionic
Reading

Kakvo je stanje u Izraelu godinu nakon masakra koji je počinio Hamas, komentirali su u emisiji 'U mreži Prvog' HRT-a hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać, sigurnosni analitičar Denis Avdagić i vojni analitičar Robert Barić

Hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać kaže da je danas, godinu nakon brutalnog upada i masakra koji je počinio Hamas, situacija i dalje dramatična.

'Jutros su raketirani južni i sjeverni Izrael. Obitelji pokušavaju obilježiti ovaj dan. Skup je ograničen samo na članove obitelji s obzirom na sigurnosnu situaciju. Stanovništvo je umorno od ratovanja, velika većina želi da se rat prekine, ali i da se vrati velik broj raseljenika te zarobljenika', rekla je Mrđen Korać u emisiji 'U mreži Prvog' HRT-a. Sigurnosni analitičar Denis Avdagić smatra da se upravo na pitanju povratka preostalih talaca vidi da Izrael nije uspio.

'Taoci su još uvijek tamo, već godinu dana. To pokazuje da kontrola koja je uspostavljena nad Gazom nije dovoljno učinkovita. Hamas i dalje kontrolira Pojas Gaze te i dalje drži taoce. Izrael je jedino uspio pacificirati Hamas. Što znači da su njihove mogućnosti napada sada uništene. Ali to ne znači da je Hamas izgubio i da tamo ne postoji', kaže Avdagić i dodaje da je to, iako se može u jednom dijelu reći da je Izrael u ovom trenutku pobjednik, Pirova pobjeda.

  • +10
Izraelski vojnici u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

'Ona nosi jako malo. Vrijeme je da se nađe rješenje. Ono mora sada, u ovom trenutku, krenuti od samog Izraela. A s obzirom na rukovodstvo, izraelsku vladu i premijera, to je nešto oko čega ne možemo, nažalost, biti previše optimistični. Jedino što daje nekakve nade za smirivanje situacije činjenica je da smo bismo mogli očekivati prijevremene izbore u Izraelu negdje u siječnju ili veljači', poručio je Avdagić. Vojni analitičar Robert Barić rekao je da je cilj Benjamina Netanyahua voditi 'vječni rat' jer on i njegova koalicija mogu ostati na vlasti jedino dok ne postignu neke rezultate.

'Iako nisam baš siguran da se može očekivati neka promjena. Istraživanja koja je napravila glavna izraelska medijska stanica, odmah nakon likvidacije vođe Hezbolaha, pokazala su da bi, ako bi sada bili izbori, Netanyahuova koalicija dobila 46-48 posto glasova, a sada imaju oko 20 više', rekao je Barić i dodao da unutarnja situacija u Izraelu diktira što će se dalje događati. Rekao je i da Netanyahu, otkako je došao na vlast 2009., konstantno radi na tome da sruši ideju o dvije države, izraelskoj i palestinskoj.