libanonska prijestolnica

Izrael gađa Bejrut: Ovo je najgore bombardiranje do sada

06.10.2024 u 14:49

Bionic
Reading

U izraelskim zračnim napadima tijekom noći i u ranim jutarnjim satima u nedjelju pogođena su južna predgrađa Bejruta, a riječ je o najintenzivnijem bombardiranju libanonske prijestolnice otkako je Izrael prošloga mjeseca naglo pojačao djelovanje protiv skupine Hezbolah koju podržava Iran

Tijekom noći eksplozije su odjekivale Bejrutom, a svjedoci i vojni analitičari rekli su za lokalne televizije da je to najveći izraelski napad na Bejrut do sada.

"Sinoć je bilo najnasilnije u odnosu na prethodne noći. Zgrade su se tresle oko nas, isprva sam mislila da je to potres. Bilo je više desetaka udara, nismo ih mogli sve prebrojati, a zvukovi su bili zaglušujući," rekla je Hanan Abdulah koja živi u južnom predgrađu Bejruta.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama, koje Reuters nije mogao verificirati, pokazuju nova oštećenja na autocesti koja vodi od zračne luke u Bejrutu kroz njegova južna predgrađa prema centru grada.

Izrael je objavio da je zrakoplovstvo "izvelo niz ciljanih napada na nekoliko skladišta oružja i mjesta s terorističkom infrastrukturom koja pripada terorističkoj organizaciji Hezbolah u području Bejruta."

Libanonske vlasti nisu odmah objavile što su projektili pogodili niti kakvu su štetu prouzročili.

Intenzivno bombardiranje dogodilo se neposredno prije godišnjice napada palestinske militantne skupine Hamas na južni Izrael 7. listopada u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 je oteto.

Izrael je pokrenuo zračne napade diljem Libanona i kopnenu invaziju na jug zemlje kako bi suzbio djelovanje libanonske skupine Hezbolah, glavnog iranskog saveznika u regiji.

Cilj izraelskih zračnih napada diljem Libanona i kopnene invazije na jug zemlje je libanonska oružana skupina Hezbolah, glavni iranski saveznik u regiji.

Prema libanonskim dužnosnicima, poginule su stotine ljudi, uključujući civile, dok je 1,2 milijuna ljudi raseljeno.

  • +4
Bejrut Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH

Izrael već danima bombardira predgrađe Bejruta Dahije koje se smatra uporištem Hezbolaha, ali je također dom tisućama običnih Libanonaca, palestinskih i sirijskih izbjeglica.

Vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah ubijen je 27. rujna.

Libanonski sigurnosni izvor izjavio je u subotu da je Hašem Safiedine, Nasralahov mogući nasljednik, nestao u petak, nakon izraelskog zračnog napada u četvrtak u blizini međunarodne zračne luke u Bejrutu koji je navodno pokrenut zbog njega.

Izrael nastavlja bombardirati to područje, sprječavajući spasioce da dođu do njega, izjavili su libanonski sigurnosni izvori.

Hezbolah se nije oglasio o Safiedineu.