oprez na snijegu

HGSS je ovog vikenda imao pune ruke posla na Medvednici; razbijene glave i gomila ozljeda tijekom zimskih radosti

18.01.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Dežurna ekipa HGSS-ove Stanice Zagreb uz pomoć gorskih spašavatelja ovog vikenda imala je pune ruke posla na Zagrebačkoj gori

Kako javlja HGSS, prva dojava stigla je o ženskoj osobi koja je na Činovničkoj livadi zadobila teške ozljede leđa nakon što su se u nju zabile sanjke. Do nje je odmah dopremljena akija za transport po snijegu te je pregledana i imobilizirana u vakuum madracu. Za vrijeme čekanja na dolazak vozila hitne pomoći iz Zagreba do spašavatelja stiže dojava o novoj nesreći u kojoj je, pri udarcu u kamen na sanjkanju, muška osoba zadobila otvorenu ranu i veliku posjekotinu na glavi.

Vrlo kratko nakon toga dolaze dvije nove akcije – ženska osoba s bolovima u predjelu abdomena i nesvjesticom nakon povrede na sanjkanju. Zbrinuta je u HGSS-ovu prihvatnom centru na vrhu Sljemena te je uz davanje čistog kisika dočekala novi dolazak hitne pomoći. U isto vrijeme druga ženska osoba s osjećajem slabosti, u pratnji supruga i malodobne djece, odvraćena je od samostalnog spuštanja planinom. Nakon utopljivanja upućena je na silazak motornim vozilom.

Na kraju dana imali su intervenciju zbog iščašenja ramena snowboardera. Nakon imobilizacije i ovaj posjetitelj Sljemena dobio je uslugu prijevoza vozilom hitne medicinske pomoći do bolnice.

S obzirom na izuzetno velik broj posjetitelja vršne zone Medvednice, HGSS moli sve da pokažu povećan oprez i sanjkaju se tamo gdje je to moguće, uvijek kontroliraju svoju brzinu, NIKAD se ne dovedu u situaciju da ispuste sanjke niz padinu te se drže svih mjera za sigurnost u planini u zimskim uvjetima.